Για τον Βαγγέλη Βήτα που εργάζεται στο Ισραήλ, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες το πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής του. Επιστροφή στη δουλειά, μέσα στον πόλεμο. Έφυγε από τον Βόλο όπου βρίσκεται η οικογένειά του για να να επιστρέψει στην εργασία του, στη Χαϊφα, σε μια καθημερινότητα με τις ρουκέτες να «σφυρίζουν» και τα τάνκς στους δρόμους. Οι ήχοι από τις σειρήνες δίνουν σε σταθερή βάση το σύνθημα για είσοδο στο καταφύγιο και η ζωή σε τίποτα δεν θυμίζει την δική του πατρίδα. Ρουκέτες, καταφύγια, συναγερμοί, εκρήξεις. Τρόμος. Γίνεται πόλεμος, όμως η ζωή συνεχίζεται, όπως περιγράφει ο κ. Βήτας… με κόπο, με φόβο, αλλά συνεχίζεται. Όλα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται βάσει των ρυθμών του πολέμου και των σειρήνων που ακούγονται διαρκώς και όλα αλλάζουν αυτόματα, για ένα δεκάλεπτο. Μετά όλοι συνεχίζουν την πορεία τους και την δουλειά τους.
Πως είναι να εργάζεσαι σήμερα στο Ισραήλ; Να είσαι μακριά από την οικογένεια σου, μέσα στον πόλεμο.
Είναι αρκετά δύσκολο να βρίσκομαι μακριά από την οικογένεια μου αλλά έμαθα να το διαχειρίζομαι.Εργάζομαι στο Ισραήλ συνολικά 6 χρόνια,είμαι συνειδητοποιημένος γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και αυτό το συναίσθημα ισχύει για όπου και εάν βρίσκεται κανείς, είτε στον τόπο του είτε σε μία άλλη χώρα. Αυτή τη φορά επέστρεψα στο Ισραήλ συνειδητά και δεν ζήτησα άδεια, παρότι μου το πρότειναν. Ήθελα να σταθώ ηθικά στους φίλους μου, στους συναδέλφους μου και στους γειτόνους μου. Οφειλα να το κάνω διότι με έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε αυτή τη χώρα. Είχα την επιλογή να μην επιστρέψω, αλλά όπως είπα, ένιωθα την ηθική υποχρέωση να είμαι εδώ.
Πόσο έχει αλλάξει η ζωή για όλους; Πως είναι να ζεις με τον ήχο από τις ρουκέτες;
Γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ μετά τα πρώτα γεγονότα. Μέσα στις πόλεις συνεχίζονται όλες οι δραστηριότητες, με ιδιαίτερη προσοχή. Ίσως ακουστεί υπερβολή, αλλά οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι εξοικειωμένοι με τον ήχο των ρουκετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτουν ένα τρομερό σύστημα εξουδετέρωσης ρουκετών, το αποκαλούμενο “σιδερένιο θόλο”. Εχουμε όλοι ενσωματώσει διάφορες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να ενημερωνόμαστε σε πραγματικό χρόνο για το ποια περιοχή βάλετε ώστε να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα.
Όλος ο πλανήτης έχει τα βλέμματα στραμμένα στο Ισραήλ,πως αντιμετωπίζουν οι φίλοι σου, οι συνάδελφοί του τον πόλεμο; Συζητούν για τις φοβερές συνέπειες;
Το ηθικό είναι αρκετά υψηλό. Εξάλλου σε αυτή την χώρα λόγω των συνθηκών οι κάτοικοι είναι περισσότερο οπλίτες και λιγότερο πολίτες. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά , αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Εσεις, δεν αισθάνεστε φόβο;
Όλοι οι άνθρωποι φοβόμαστε. Σημασία έχει να ξεπερνάμε τις φοβίες και να συνεχίζουμε να ζούμε την ζωή μας χωρίς εμπόδια.