Χθες πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Παλαιών-Παλιού Λιμεναρχείου με συμμετοχή πάνω από 70 άτομα. Στη συνέλευση έγινε απολογισμός των δράσεων του Συλλόγου την περίοδο των πλημμυρών και συζητήθηκαν οι δράσεις για το επόμενο διάστημα.
Σε επίπεδο απολογισμού αναφέρθηκε η σημαντική συμβολή του Συλλόγου μέσω τόσο του ΔΣ όσο και μελών στην αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων της πλημμύρας. Τόσο τα μέλη του Συλλόγου όσο και εθελοντές αλλά και αλληλέγγυοι συνέβαλαν καθοριστικά στο ξελάσπωμα σπιτιών και δρόμων, στην παροχή βοήθειας σε άτομα που είχαν ανάγκη, στη παροχή νερού και φαγητού σε οικογένειες που ήταν αποκλεισμένες.
Επίσης από το Σύλλογο οργανώθηκε μοίρασμα καθαριστικών, νερών, σχολικών ειδών αλλά και επίπλων και οικιακών συσκευών σε οικογένειες που μένουν σε ισόγειες κυρίως κατοικίες, οι οποίες καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες. Αυτές οι δράσεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Κρίσιμα ζητήματα “επιβίωσης” της συνοικίας
Ο Σύλλογος όλο αυτό το διάστημα συνεχώς ήταν σε επαγρύπνηση και ζητούσε από τους τοπικούς φορείς Δήμο, Περιφέρεια και Οργανισμό Λιμένος να μην μείνουν αδρανείς και να προχωρούν στις παρακάτω ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους:
1. Να καθαρίζουν τα φρεάτια ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας ακόμα και από μια απλή βροχή
2. Να καθαρίσουν την περιοχή από τις λάσπες γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα στάσιμα νερά και τις λάσπες
3. Να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην αντλία και στη γεννήτρια, ώστε να μην πλημμυρίσει και πάλι η περιοχή
4. Να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στον καθαρισμό των ποταμιών από τα φερτά υλικά
5. Να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό της κοίτης του ποταμιού, ειδικά στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ που είναι και το σημείο που ευθύνεται κατά βάση για την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα
6. Να προχωρήσει ο ΟΛΒ άμεσα στη διάνοιξη του τοιχίου, προκειμένου να μην εγκλωβίζεται το νερό στην περιοχή.
Αντιπλημμυρική μελέτη
Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει μια σοβαρή μελέτη και να υλοποιηθεί ένα έργο που θα εξασφαλίζει ότι η περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου δεν θα είναι έρμαιο στις πλημμύρες. Αυτή η μελέτη και υλοποίηση του έργου πρέπει να γίνει από το Δήμο σε συνεργασία με τον ΟΛΒ. Για το ζήτημα αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον ΟΛΒ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας (ΤΕΕ) και το Πανεπιστήμιο.
Για τις δράσεις του επόμενου διαστήματος αποφασίστηκαν τα παρακάτω.
1. Συνάντηση με τον διευθύνων σύμβουλο του ΟΛΒ για να μας ενημερώσει για το σχεδιασμό του Λιμένος σχετικά με το τοιχίο.
2. Συνάντηση με το ΤΕΕ
3. Συνάντηση με το Πανεπιστήμιο
4. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις αρχές Δεκεμβρίου στην πλατεία των Παλαιών, σε συνεργασία με άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ώστε να υπάρξει πίεση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να δοθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις.
Αποφασίστηκε επίσης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τις απανωτές πλημμύρες στην περιοχή, τόσο στο Daniel όσο και στον Elia, να ακολουθηθεί και η νομική οδός. Στόχος θα είναι να αποδοθούν και αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να υπάρξει πίεση ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες αντιπλημμυρικές ενέργειες κι έργα, στην περιοχή.
Για το λόγο αυτό συγκεντρώνονται υπογραφές όσων κατοίκων κι επαγγελματιών επιθυμούν να κινηθούν νομικά και το επόμενο διάστημα θα υπάρχει συνάντηση με δικηγόρο, για περαιτέρω ενημέρωση. Το ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο για αυτό και δήλωση ονομάτων μπορεί να γίνει τόσο μέσω email στην διεύθυνση [email protected] είτε μέσω messenger στο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου Βόλου. Απαραίτητα στοιχεία ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιδιότητα & τηλέφωνο.