Ειρήνη Παππά – Βαγγέλης Παπαθανασίου σε μία σπάνια φωτογραφία

Υπήρξαν αμφότεροι από τους πλέον σπουδαίους εκπροσώπους της ελληνικής Τέχνης στο διεθνές στερέωμα. Δύο προσωπικότητες που έστρεψαν τους προβολείς όλου του πλανήτη πάνω στον ελληνικό πολιτισμό. Ο λόγος για την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παππά και τον επίσης εμβληματικό Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο λογαριασμός της Έλενας Μακρή στο Instagram, που συχνά αναρτά σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο της παλιάς καλλιτεχνικής εποχής, δημοσίευσε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο με τους δύο καλλιτέχνες από τα «χρυσά» ’80s.

«When we were young: Η Ειρήνη Παππά και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στα χρυσά 80s. Αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες, έγραψαν ιστορία με την πρώτη τους συνεργασία για τον δίσκο «Ωδές», μια συλλογή από παραδοσιακά τραγούδια όπως τα «Σαράντα Παλικάρια» και η «Νεραντζούλα» μαζί με πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η μεγάλη επιτυχία του δίσκου που ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο και κυκλοφόρησε το 1979, καλλιτεχνική όσο και εμπορική, επαναλήφθηκε όταν οι δυο τους συνεργάστηκαν ξανά το 1986 στις «Ραψωδίες», μια συλλογή βυζαντινών ύμνων. Εκεί η Ειρήνη Παππά ερμηνεύει μοναδικά ύμνους όπως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ και Ω! Γλυκύ μου Έαρ: Όταν δυο διεθνείς Έλληνες έβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του στους προβολείς της διεθνούς σκηνής», σημειώνεται στη λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία.

Ας μην ξεχνάμε, πως στους δύο μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες έγινε ειδική μνεία In Memoriam στην 95η απονομή των Όσκαρ, τον περασμένο Μάρτιο, μία αναφορά στους ανθρώπους του πολιτισμού που έφυγαν από τη ζωή την προηγούμενη χρονιά.

Ο  Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε στις 17 Μαΐου του 2022 στο Παρίσι, ενώ η Ειρήνη Παππά στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα.

Πηγή: ogdoo.gr
Kentavros