Δημοσκόπηση Prorata: Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ 

Η ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει πρώτη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό σύμφωνα και με τα αποτελέσματα στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να δίνουν μάχη για την τρίτη θέση.

Ως προς τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%).

Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα λοιπόν με το σφυγμό Νοεμβρίου της Prorata στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

ΝΔ: 34%
ΠΑΣΟΚ: 12%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 10,5%
ΚΚΕ: 10,5%
Ελληνική Λύση: 4%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
Νίκη: 2,5%
Σπαρτιάτες: 2,5%
ΜεΡΑ25: 2%
Αναποφάσιστοι: 15,5%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης με 39% με τον Σ. Κασσελάκη, τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Δ. Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη. Το 39% «δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας».

Στην έκτη θέση ο Κασσελάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ έπονται οι Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Οι εκτιμήσεις για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

Απογοήτευση και αρνητική αξιολόγηση της οικονομίας
Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και δευτερευόντως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Συμπληρωματικά το συναίσθημα το οποίο κυριαρχεί στους κόλπους της κοινωνίας σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι η απογοήτευση.

Σχετικά με πιθανή δημιουργία νέου αριστερού κόμματος
Το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: iefimerida.gr
Kentavros