Ειδικοί προειδοποιούν για τη σίσα: “Προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες ισοδύναμες με 20 χρόνια ηρωίνης”

Σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, που ισοδυναμούν με εκείνες που προκαλούνται από πολυετή χρήση ηρωίνης, επιφέρει η χρήση του ναρκωτικού σίσα, το οποίο χορηγήθηκε στη 16χρονη από τον Βύρωνα.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης», επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, πρόσθεσε. «Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών», είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Τι μπορεί να προκαλέσει
Σχολιάζοντας την κατάσταση της υγείας της 16χρονη, είπε πως το κώμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Ο Γιώργος Παπαζήσης σημείωσε πως η χρήση διεγερτικών είναι συνδεδεμένη με αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως το παιδί να απουσιάζει, να αποσύρεται από δραστηριότητες, να παρουσιάζει ευρεθιστότητα επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου ενώ τόνισε πως η οικογένεια «πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της 16χρονης δεν την άφησαν να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι της.

Ο καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας συμπλήρωσε πως τα προειδοποιητικά σημάδια εμφανίζονται, όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».
Πηγή: ethnos.gr