Ρομά από το Αλιβέρι παρακολούθησαν θεατρική παράσταση στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τη Παρασκευή 17/11/2023 στελέχη του Παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, μαζί με γυναίκες και νέους από τον οικισμό αλλά και με εκπαιδευτικούς από το 10ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “ROMALAND: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν” στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Η θεατρική παράσταση του Ανέστη Αζά και του Πρόδρομου Τσινικόρη είχε ως κεντρικό θέμα τη ζωή των Ελλήνων Ρομά την οποία προσπάθησε να προσεγγίσει ανατρέχοντας σε γεγονότα, παίζοντας με τα στερεότυπα και αποφεύγοντας τη ρομαντικοποίηση. Η παράσταση -που ήταν κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία-διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των Ρομά πρωταγωνιστών που αφηγήθηκαν ζωντανά τις πραγματικές τους ιστορίες στοχεύοντας να αναδείξουν τους πολλαπλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις καθημερινές προσπάθειες που κάνουν για να τις ξεπεράσουν.

Μετά τη παράσταση ακολούθησε η virtual reality ταινία «Οιδίπους επί Κολωνώ» της Λουκίας Αλαβάνου με πρωταγωνιστές μέλη της κοινότητας των Ρομά στη Δυτική Αττική που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα.

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους -και ειδικά για τους Ρομά κατοίκους από το Αλιβέρι – που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δικές τους καθημερινές ιστορίες να πρωταγωνιστούν σε μια κεντρική σκηνή.
Τα στελέχη του παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου ευχαρίστησαν θερμά το ίδρυμα Ωνάση και ιδιαίτερα την κ. Μυρτώ Κοντονή για τα εισιτήρια και για τη κάλυψη της μεταφοράς τους στην Αθήνα, την Μητρόπολη Δημητριάδος για τα έξοδα διατροφής και τους εκπαιδευτικούς του 10ου δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας που συνεργάστηκαν μαζί τους με τόση διάθεση στη δράση αυτή.

 

 
Kentavros