Η Λούκα Κατσέλη στον Βόλο: Η άσκηση βίας βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια μιας κοινωνίας (video)

“Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια μιας κοινωνίας”, χαρακτήρισε την άσκηση βίας η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στο Βόλο, με αφορμή τη συμμετοχή της σε εκδήλωση της “Συμμαχίας για τον Βόλο” με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 6:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η άσκηση βίας -σωματική, λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική η συμπεριφορική – δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, στα παιδιά και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός οτι αυτές οι ομάδες αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων. Τα όρια και η ανοχή της κοινωνίας μας να αποδεχθεί τη χρήση βίας και τον αυταρχισμό έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα, ως αποτέλεσμα του κοινωνικού εθισμού στον ατομικό ωφελιμισμό, τον μηδενισμό, την αποδυνάμωση ηθικών αρχών και αισθήματος συλλογικής ευθύνης σ΄ενα κόσμο που διακατέχεται από πολιτική και κοινωνική αποξένωση.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ευάλωτων ομάδων να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας, ενώ παράλληλα είναι ζήτημα ηθικών αρχών και κοινωνικών προτύπων. Η ίδια ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στα τηλεοπτικά σίριαλ η χρήση όπλου προβάλλεται ως συνηθισμένη κατάσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας επικίνδυνος κοινωνικός εθισμός. Επίσης, σημείωσε ότι η εμπορευματοποίηση των πάντων και ο μηδενισμός, που προωθούνται μέσα από ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα, κρύβει σοβαρότατους κινδύνους.

Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και ο επικεφαλής της “Συμμαχίας για τον Βόλο”, γνωστός ποινικολόγος κ. Νίκος Παπαπέτρος.