Στον Εισαγγελέα ο Κτηνιατρικός Σύλλογος κατά του Δήμου Βόλου-“Κακοποιούν ζώα”

Την πόρτα του Εισαγγελέα περνά αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Σταμόπουλος για το γεγονός ότι στην “φάτνη” του Αγίου Νικολάου τοποθετήθηκαν για μια ακόμη χρονιά ζωντανά ζώα. “Δεν υπάρχει δικαιολογία, είναι κακοποίηση και είναι κακοποιητές. Είχαμε προειδοποιήσει οτι θα ζητήσουμε εφαρμογή του Νόμου και μας αγνόησαν. Η Αστυνομία οφείλει αυτεπάγγελτα να κάνει την δουλειά της. Ζητάμε εφαρμογή του Νόμου, χωρίς παρεκκλίσεις και δικαιολογίες. Χρησιμοποιούν για την δικαιολογία της κακοποίησης μια παράγραφο  του Νόμου που αναφέρει πως όταν υπάρχουν ζωντανά ζώα σε εκδηλώσεις πρέπει να “υπάρχει κτηνίατρος καθ΄όλη την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων”. Είναι απάτη και ψέμα. Είναι δυνατόν επί 50 ημέρες , όσο διαρκούν οι γιορτές, να υπάρχει κτηνίατρος  24 ωρες δίπλα από την φάτνη; Η κοροϊδια τελείωσε. Θα το φτάσουμε στο τέρμα και εάν δεν υπάρχουν Νόμοι, ας μας ενημερώσουν τουλάχιστον “, δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Σταμόπουλος. Σημειώνεται ότι αύριο θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πάρει απόφαση  για την “τήρηση εθίμου τοποθέτησης ζώων στην Χριστουγεννιάτικη φάτνη”. Στον Βόλο κανένα έθιμο δεν υπήρχε για τοποθέτηση ζωντανών ζώων σε φάντες και μάλιστα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου από το 2000 είχε απαγορευτεί και η επιχειρηματική δραστηριότητα “τσίρκων” στον Βόλο, που χρησιμοποιούσαν ζωντανά ζώα στις παραστάσεις. “Εθιμο” βάφτισε την κακοποίηση ζώων, όπως αυτή την ορίζει ο Νόμος, η δημοτική αρχή Μπέου .

Η απάντηση του Δήμου Βόλου 

Και φέτος ο Δήμος Βόλου λειτουργεί τις δύο φάτνες με τα ζώντα ζώα (πρόβατα και πόνυ) προσπαθώντας να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο πνεύμα και την εορταστική ατμόσφαιρα  των ημερών και να μοιράσει χαρά στους μικρούς μας φίλους.

Και φέτος βέβαια δεν λείπουν οι αντιδράσεις διάφορων περίεργων τύπων, υποβολιμιαίες και με αρνητική διάθεση, που προσπαθούν με δημοσιεύσεις και δήθεν καταγγελίες να  ακυρώσουν τη  λειτουργία των φατνών  με αστήρικτους και ανυπόστατους  ισχυρισμούς περί δήθεν κακοποίησης των ζώων.

Αλήθεια πόσο κακοποιούνται αυτά τα ζώα όταν τρεις φορές την ημέρα ειδικά επιφορτισμένος συνεργάτης φροντίζει για την παροχή φαγητού και νερού και για την καθαριότητα τους, ενώ υγειονομικά επιτηρούνται από κτηνίατρο; Και όταν η φύλαξή τους είναι συνεχής; Έχουν μήπως καλύτερες συνθήκες στους σταύλους ή στις στάνες που διαβιούν;

Καλούμε όλους αυτούς που προσχηματικά και με υποκριτική διάθεση δήθεν κόπτονται για τα ζώα να σταματήσουν επιτέλους αυτήν την καραμέλα και να αφήσουν τους συμπολίτες και κυρίως τα παιδιά να χαρούν και φέτος τις όμορφες Χριστουγεννιάτικες φάτνες. Αγιες ημέρες έρχονται, ας μεταθέσουν χρονικά την μιζέρια και τον αρνητισμό τους.