Πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή μπλε; Μπάχαλο με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Μικρή είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών στα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος τα οποία θα ισχύουν από τη νέα χρόνια. Αν και οι πάροχοι πιέζουν μέσω μηνυμάτων οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο είναι το χρώμα που τους συμφέρει. Οι πάροχοι ενημερώνουν πώς όσοι δεν δηλώσουν κάποιο χρώμα έως τις 31 Δεκεμβρίου θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο.

Οι ιδιώτες πάροχοι πάντως ωθούν τους καταναλωτές στο κίτρινο λέγοντά τους ότι είναι φθηνότερο έως και 20%. «Οι τιμές χρέωσης εξαρτώνται άμεσα από τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος, δηλαδή από το χρηματιστήριο. H χρέωση θα έρχεται στο τέλος του μήνα απολογιστικά στα κυμαινόμενα στο κίτρινο ενώ στο πράσινο θα ξέρουμε κάποια πράγματα από την 1η του μήνα» ανέφερε στο OPEN ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Αυτή τη στιγμή οι τιμές με την επιδότηση είναι 0.15 λεπτά η κιλοβατώρα. Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή θα κυμαίνεται από 0,15-20 λεπτά η κιλοβατώρα.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις
Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ τον μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών είναι σημαντικές. Πάροχος μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μια κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει στα 19 λεπτά.

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτης Σγούρας.
Πηγή: ethnos.gr