Αυτή είναι η νέα γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία

Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα βελτιώσει την οδική διασύνδεση των δύο χωρών.

Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη χώρα μας βρίσκονται και Τούρκοι υπουργοί οι οποίοι θα συναντηθούν με Έλληνες ομόλογούς τους, με αμοιβαίο στόχο να προλειανθεί το έδαφος για καλύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα από τα θέματα που δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η νέα διασυνοριακή οδική γέφυρα στον Έβρο, η κατασκευή της οποίας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Πρόκειται για την η οδική «Γέφυρα Φιλίας» αποτελέσε το κύριο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ), την Πέμπτη και Παρασκευή 1η και 2α Ιουνίου 2023, όταν και διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της τεχνικής λύσης που θα υιοθετηθεί, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να πάρει σειρά η κατασκευή.

Τη μελέτη εκπονούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της «Εγνατία Οδός» ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου.

Η νέα γέφυρα θα είναι καλωδιωτή “extradose”, τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 811 μέτρα, από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Θα έχει δύο 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Παράλληλα, βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η νέα γέφυρα βρίσκεται επί πολλά χρόνια στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών και εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο στις 26 Ιανουαρίου του 2013 όταν υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων».

Η Egis, η οποία έχει σχεδιάσει τo έργο, έχει δημοσιεύσει κάποιες εικόνες (δείτε παραπάνω) που δείχνουν πώς θα είναι η γέφυρα όταν ολοκληρωθεί.

carandmotor.gr