ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι για τα ομόφυλα ζευγάρια – Προβληματισμός για ονομαστική ψηφοφορία

Η χθεσινή παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών έθεσε την σχετική συζήτηση σε πιο στέρεη βάση. Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου δεν προέκυψε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Αυτή η σιωπή δείχνει τον προβληματισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όχι για την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά για τις πιθανές «παραφωνίες» βουλευτών του κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ποιοι εκφράζουν διαφωνία ή προβληματισμό
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι βουλευτές που έχουν εκφράσει διαφωνία ή προβληματισμό για το όλο ζήτημα.

-Ο Παύλος Πολάκης είχε πει στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ ότι τέτοιο νομοθέτημα δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα σε χωριά της Κρήτης σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.
-Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έχει ταχθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κατά της τεκνοθεσίας εν γένει.
-Η Αθηνά Λινού έχει επισημάνει για την παρένθετη μητρότητα πως «δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».
-Ο Βασίλης Κόκκαλης εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το θέμα, λέγοντας ότι επιθυμεί να δει πρώτα τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών

Επίμονος πονοκέφαλος για την κομματική πειθαρχία
Πρόσθετο πρόβλημα όμως προκλήθηκε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Φαίνεται πως οι διαφωνίες δεν περιορίστηκαν μόνο στο πρωτότυπο «άδειασμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την εκπρόσωπο Τύπου, Δώρα Αυγέρη, που αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μετά την απόφαση της Κ.Ε. η οποία έδωσε σήμα υπερψήφισης του όποιου νομοσχεδίου φέρει η κυβέρνηση.

Στην απόφαση αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά, ούτε μπορούν να θυσιάζονται ή να αναβάλλεται η αναγνώρισή τους, για λόγους μικροκομματικούς». Αυτή η φράση φαίνεται ότι ανάγκασε αρκετούς να περιορίσουν τις διαφωνίες τους με την κομματική πειθαρχία, όπως τον Γιάννη Σαρακιώτη που ήταν ο πρώτος που είχε εκφραστεί αρνητικά.

Ωστόσο, άλλοι βουλευτές, όπως η Αθηνά Λινού, κάθε άλλο παρά ρίχνουν τους τόνους. «Η παραφιλολογία της “κομματικής πειθαρχίας” για σοβαρά προβλήματα που ενίοτε διχάζουν τον ελληνικό λαό είναι προσβλητική για τον συνταγματικό ρόλο του βουλευτή» ανέφερε σε άρθρο της στα «Νέα». Σημείωσε δε πως «για δύσκολα νομοσχέδια, όπως το σχεδιαζόμενο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που διχάζουν μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για μυστική ψηφοφορία των νομοσχεδίων αυτών».

Αναμονή για ονομαστική ψηφοφορία
Όλα τα παραπάνω βάζουν στον «πάγο» την σκέψη που υπήρχε στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία στην σχετική διαδικασία στη Βουλή. Τις επόμενες ημέρες, όταν και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το νομοσχέδιο, θα ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών, οπότε και το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο προεδρείο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου εύχεται να μην υπάρξει άλλη πρωτοβουλία για ονομαστική ψηφοφορία. Από το ΠΑΣΟΚ, που αριθμεί πάνω από 8 διαφωνούντες, δεν αναμένεται τέτοια επιλογή, εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση και δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινό αίτημα για ονομαστική. Τέλος, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, που στηρίζουν αναφανδόν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες με λιγότερα μέλη από τον «μαγικό αριθμό» των 15, που απαιτούνται για να καταθέσουν το σχετικό αίτημα.
Πηγή: ethnos.gr