Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Της

Την ολοκλήρωση των εργασιών της αποφάσισε εχθές η «Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» χωρίς να επιτρέψει τελικά την κατάθεση σημαντικών μαρτύρων που είχαν προτείνει βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης. Είχαν προειδοποιήσει άλλωστε ότι θα αποχωρούσαν, αν δεν γίνονταν δεκτό το αίτημά τους για διεύρυνση της λίστας των μαρτύρων. Αντικείμενο διαμάχης έγινε και η δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας, στην οποία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούσαν να έχουν πρόσβαση πριν από τη σύνταξη του πορίσματος.

Τα κόμματα καλούνται τώρα να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, παρότι δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες που ζητήθηκαν. Οι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η επιτροπή έκανε το χρέος της συλλέγοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να βγάλει ένα αξιόπιστο πόρισμα και κατηγορεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση και προσπάθεια διαιώνισης της διαδικασίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της πλειοψηφίας, Ιάσονας Φωτήλας, προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή τους, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν να συνεισφέρουν κάτι μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, δεξί χέρι διευθυνόντων συμβούλων και περιφέρονται σε κανάλια, ενώ ως βασικά συμπεράσματα της επιτροπής ανέφερε την ανάδειξη της σημασίας του ΚΟΚ και του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς και την ανεπάρκεια της επιβλέπουσας αρχής και της Hellenic Train στην επίβλεψη της επάρκειας των μηχανοδηγών.

Διαμαρτυρίες περί μεθόδευσης υπάρχουν και για την κλήση του Κώστα Αγοραστού, για την οποία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι τον άφησαν τελευταίο, για να του ασκηθεί πρώτα η δίωξη, ώστε να επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής.
Ο Κώστας Γενηδούνιας, συνδικαλιστής, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πιο πολυσυζητημένος μάρτυρας, ο οποίος τελικά δεν κλήθηκε να καταθέσει. Τον είχε προτείνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ενώ τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει και ο ίδιος να καταθέσει, αλλά η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής επιφυλάχθηκε να απαντήσει αργότερα. Επίσης και η μητέρα θύματος, κ.Μαρία Καρυστιανού, είχε υποστηρίξει ότι ο Κ. Γενηδούνιας θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες στην επιτροπή, αν τον καλούσαν.

Ο Κώστας Γενηδούνιας, συνδικαλιστής, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πιο πολυσυζητημένος μάρτυρας, ο οποίος τελικά δεν κλήθηκε να καταθέσει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος (ο οποίος κατηγορήθηκε πολλές φορές για εριστική συμπεριφορά από άλλους βουλευτές), απαξίωσε τη μαρτυρία του Κώστα Γενηδούνια επειδή εργάζεται στη Hellenic Train και ισχυρίστηκε ότι αν κατέθετε, θα υπερασπιζόταν «την εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλό της». Αντιθέτως, άλλο μέλος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καθησύχαζε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας τους «εδώ είμαστε για να καλέσουμε και τον κ. Γενηδούνια και όποιον άλλον».

Μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση της απόφασης των βουλευτών της πλειοψηφίας, αποχώρησαν αρχικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας μεθόδευση συγκάλυψης. Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν και αυτοί ότι αποχωρούν, αφού η πλειοψηφία επιμένει να μην καλεί τους μάρτυρες και δεν παίρνουν τη δικογραφία. Ακολούθησε η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, οι Σπαρτιάτες και το ΚΚΕ, που δήλωσε κι αυτό ότι δεν θα νομιμοποιήσει την απόφαση της πλειοψηφίας. Στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», παρέμειναν τελικά μόνο οι βουλευτές της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας από την αντιπολίτευση, μαζί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μάρτυρες που κλήθηκαν και μάρτυρες που αποκλείστηκαν
Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, λένε στη LiFO ότι «κλήθηκαν να καταθέσουν ο Μαντέλης που ήταν υπουργός Μεταφορών το 1997 και ο Βερελής που ήταν το 2000, επειδή πρότεινε το ΚΚΕ και δέχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 1997».

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η λογική του ΚΚΕ να καταγγέλλει την ΕΕ, επειδή το 1997 αποφάσισε τον διαμελισμό του ενιαίου ΟΣΕ, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. «Η εξήγηση τους είναι ότι η αφετηρία των εκπτώσεων στον τομέα της ασφάλειας και του προσωπικού ξεκίνησε το 1997 και γιγαντώθηκε με τα μνημόνια».

Άλλος βουλευτής που αποχώρησε από την επιτροπή αναφέρει ότι «υπάρχουν κρίσιμοι μάρτυρες, όπως είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και είναι εκείνος που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον πρώην περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, αλλά η πλειοψηφία δεν δέχθηκε να τον καλέσει παρότι το ζητήσαμε πολλές φορές».

Ως σημαντικό μάρτυρα που ζήτησαν, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής αρνήθηκε να καλέσει, αναφέρουν και τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Κατσιούλη, υπάλληλο της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος ETCS, από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, στέλνοντας επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

Άλλος σημαντικός μάρτυρας που ζήτησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και δεν κλήθηκε είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020, Κώστας Σπηλιόπουλος (υπήρξε παλαιότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Σπηλιόπουλος έμεινε μόλις μερικούς μήνες στη διοίκηση του ΟΣΕ υπό τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και υπέβαλε την παραίτησή του, στέλνοντας κι αυτός επιστολή στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει. Οι λόγοι που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν σχέση με τον ίδιο τον πρώην υπουργό αλλά και με δυσλειτουργίες και προβλήματα του οργανισμού.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος λέγεται ότι είχε κι εκείνος ενημερώσει τον Κώστα Αχ.Καραμανλή για την κατάσταση του σιδηροδρόμου, ζητήθηκε να κληθεί και το αίτημα δεν έγινε δεκτό, όπως και για τον Νίκο Σταθόπουλο, πρώην γ.γ. αρμόδιο για μεταφορές το 2019-2020.

«Είναι μια σειρά από κρίσιμους μάρτυρες που ζητήσαμε και δεν κλήθηκαν», λέει η Μιλένα Αποστολάκη, «και ήρθαν εχθές με το έτσι θέλω και είπαν “τελειώσαμε”, δήθεν για να μην επιτρέψουν άλλο εμπόριο πόνου από αυτούς που κάνουν σόου».

Εξηγεί ότι δεν πρόκειται να βγάλουν πόρισμα, αφού «τόσο κρίσιμοι μάρτυρες δεν καλούνται». «Θα βγάλουμε πόρισμα με 32 μάρτυρες εκ των οποίων οι 8 ήταν εκ περισσού και δεν έπρεπε να έρθουν;» αναρωτιέται, αναφερόμενη στους Μαντέλη, Βερελή, Ρέππα, Χατζηδάκη κ.ά. «Οι δύο υπουργοί είναι του προηγούμενου αιώνα και οι άλλοι δύο της προηγούμενης δεκαετίας. Το 41% βρίσκεται πίσω από αυτή την συμπεριφορά» σχολιάζει.

Διαμαρτυρίες περί μεθόδευσης υπάρχουν και για την κλήση του Κώστα Αγοραστού, για την οποία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι τον άφησαν τελευταίο, για να του ασκηθεί πρώτα η δίωξη, ώστε να επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής.

Πηγή: lifo.gr