Σαν σήμερα η θηριωδία των Ιταλών στον Λαύκο με έξι νέους νεκρούς

Η 22α Φεβρουαρίου του 1943 θα παραμένει για πάντα η μαύρη ημέρα του Λαύκου. Ελτελέστηκαν έξι νέα παιδιά από τους Γερμανούς και έγιναν σύμβολο της  αντίστασης του χωριού.

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης-ΣΙΜΕΑ
Άμαχοι ήταν τα πρώτα θύματα του Λαύκου στην διάρκεια της κατοχής.
Η αντίσταση ήταν ακόμα στα σπάργανα .Λίγοι άντρες είχαν βγει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ ,αρκετοί στο ΕΑΜ χωρίς ακόμα μεγάλη δράση .
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1943 ημέρα Παρασκευή σε μία από τις γνωστές επιδρομές που έκαναν οι Ιταλοί για πλιάτσικο στο χωριό και ενώ πολλοί άντρες ήταν κρυμμένοι (περίπου 70 στην θέση ΣΙΜΙΝΑ), κάποια παλικάρια βολτάριζαν αμέριμνα .
Νεανική αποκοτιά η μήπως είχαν κάποια αποστολή να πληροφορούν τους συγχωριανούς τους για τις κινήσεις των Ιταλών ;
Οι Ιταλοί συνέλαβαν πέντε από αυτούς.
Όπως διηγήθηκε ο Αγγελής Θωμάς αδελφός εκτελεσμένου δεκαετίες αργότερα στην ερευνήτρια δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού, οι Ιταλοί τους μετέφεραν στην Μηλίνα μαζί με έναν ακόμα καλαθοπλέκτη που συνάντησαν στον δρόμο φορτωμένο με λυγαριές , τον Αγγελή Ζαχαράκη .
Προσπάθησαν να τους σώσουν τα αδέλφια του Γιώργου Θωμά αλλά μάταια. Τους μετέφεραν με καΐκι στην Αγριά (1) και τους εκτέλεσαν στην θέση Σουτραλή .
Έξι νέοι στον ανθό της νιότης τους .
Την Κυριακή 21/2 τους τέσσερις ,την Δευτέρα 22/2 /43 τους άλλους δύο (2)
Στην επιδρομή είχαν συλλάβει και τον πατέρα Νίκο Θωμά με την κατηγορία ότι ήταν τροφοδότης του αντάρτικου που μόλις ξεκινούσε στο Νότιο Πήλιο . Με παρέμβαση όμως συγχωριανών του σώθηκε χάρη στη γνωριμία που είχε ο Αργαλαστιώτης Δημ .Παρησιάδης με τον Ιταλό διοικητή του Βόλου
Τα άλλα δύο αδέλφια του Γιώργου Θωμά Αγγελής και Ιάσονας βασανίστηκαν με την κατηγορία ότι έκρυβαν πιστόλια αλλά γλύτωσαν .
Οι Ιταλοί δεν αρκέστηκαν στις εκτελέσεις ,αλλά βομβάρδισαν τον Λαύκο ευτυχώς χωρίς θύματα .
Έκτοτε το αντάρτικο φούντωσε και δεκάδες άντρες του χωριού κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αδελφών Θωμά, ο προδότης Διακουμής Αρεώτης εκτελέστηκε στην πλατεία του χωριού προφανώς με απόφαση Λαϊκού δικαστηρίου .
Οι εκτελεσμένοι ήταν :
Αλιβάνιστος Θ. Νίκος 19 ετών
Θωμάς Ν. Γιώργος 19 ετών
Διονάς Ευστ, Γιώργος 28 ετών
Ζαχαράκης Αγγελής 27 ετών
Καρμαγάλος Ν. Δημήτρης 23 ετών
Σινούλης Νίκος 22 ετών
Ήταν 22 Φεβρουαρίου 1943
Σημείωση: 1 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα τα χωριά του Νότιου Πηλίου είχαν μόνο ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αγριά και Βόλο καθώς δεν υπήρχε από την διασταύρωση για Μηλιές και νοτιότερα αμαξιτός δρόμος .
Σημείωση: 2 Για πρακτικούς λόγους στο μνημείο αναγράφεται σαν ημέρα εκτέλεσης, η ημέρα σύλληψης.