“Έσκισε” με το φορητό “μουσείο” η ομάδα talodia στον διαγωνισμό FIRST® LEGO® League Βόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες ο περιφερειακός διαγωνισμός Θεσσαλίας του FIRST® LEGO® League Βόλος, με την συμμετοχή 130 παιδιών της ευρύτερης περιοχής. Ο Περιφερειακός Διαγωνισμός διοργανώθηκε σε συνεργασία του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Eduact.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, από τις 09:30 π.μ. – 17:00 μ.μ., με τη συμμετοχή 13 ομάδων και συνολικά 130 παιδιών από όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας.
Η ομάδα talodia του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ετοιμάζεται πλέον για τον τελικό FIRST LEGO League Greece στη Θεσσαλονίκη, μετά από την τρίτη καλύτερη επίδοση στο robot game (415 πόντοι) και κυρίως έχοντας υλοποιήσει ένα project υψηλής κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο της θεματικής του διαγωνισμού. Τα παιδιά διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους πόσο χρήσιμος πνευματικά και κοινωνικά είναι ο υπολογιστικός τρόπος σκέψης και η παιγνιώδης χρήση κώδικα σε άτομα της 3ης ηλικίας.

Δημιούργησαν γι’αυτό ένα φορητό “μουσείο” (το Pro.Grand) το οποίο αποτελείται από “εκθέματα” σχετικά με τον προγραμματισμό καθώς και από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο ενσωματωμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ρομποτικής, με εφαρμογή (app) και λογική προσιτή από άτομα της τρίτης ηλικίας. Συμπλήρωσαν το μουσείο τους με ένα σχετικό προωθητικό σποτ (δικής τους έμπνευσης και υλοποίησης) καθώς και με 3 video stop-motion τα οποία επικοινωνούν τα οφέλη του προγραμματισμού στην καθημερινότητα). Συνομίλησαν με ειδικούς του χώρου, μοιράστηκαν την ιδέα τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους αλλά κυρίως με τους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Βόλου, με τους οποίους πέρασαν όλο το πρωί του Σαββάτου στις 17 Φεβρουαρίου.