«Κρεοπωλείο των Χοίρων»: Η νέα crypto-απάτη με λεία πάνω από 75 δισ. δολ.

Το «Pig butchering» είναι μια νέα απάτη που στοχεύει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και η λεία των επίδοξων εγκληματιών πιθανότατα ξεπερνά τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια από θύματα σε όλο τον κόσμο.

Ο John Griffin, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Kevin Mei συγκέντρωσαν κρυπτογραφικές διευθύνσεις από περισσότερα από 4.000 θύματα της συγκεκριμένης απάτης, η οποία έχει εκτιναχθεί σε δημοτικότητα από την πανδημία. Με εργαλεία εντοπισμού blockchain, παρακολούθησαν τη ροή των κεφαλαίων από τα θύματα προς τους απατεώνες, οι οποίοι εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στη Νοτιοανατολική Ασία.

Όπως γράφει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2024, τα εγκληματικά δίκτυα μετέφεραν περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές κρυπτογράφηση ςrypto, είπε ο Γκρίφιν, ο οποίος έχει γράψει για την απάτη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι ένα μέρος του συνόλου αυτού θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έσοδα και από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Πρόκειται για μεγάλα εγκληματικά οργανωμένα δίκτυα και λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αλώβητα», είπε ο Γκρίφιν σε συνέντευξή του.

Το «Pig butchering» – μια απάτη που πήρε το όνομά της από την πρακτική των αγροτών να παχαίνουν γουρούνια πριν από τη σφαγή – συχνά ξεκινά με ένα μήνυμα κειμένου με λάθος αριθμό. Οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται παρασύρονται σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων. Αλλά οι επενδύσεις είναι ψεύτικες και μόλις τα θύματα στείλουν αρκετά κεφάλαια, οι απατεώνες εξαφανίζονται.

Όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται, τα θύματα χάνουν συνήθως εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια. Ένας τραπεζίτης του Κάνσας κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα για υπεξαίρεση 47,1 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζά του ως μέρος μιας απάτης «Pig butchering».

Κύκλωμα κακοποίησης
Οι άνθρωποι που στέλνουν τα μηνύματα είναι συχνά και οι ίδιοι θύματα εμπορίας ανθρώπων από όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Παρασύρονται σε κατοικίες σε χώρες όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ με προσφορές για υψηλές θέσεις εργασίας, στη συνέχεια παγιδεύονται, αναγκάζονται να απατήσουν και μερικές φορές ξυλοκοπούνται και βασανίζονται. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκτιμήσει ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατούνται σε γραφεία απάτης.

Η μελέτη, «Πώς τα Crypto Flows χρηματοδοτούν τη δουλεία; The Economics of Pig Butchering», κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Οι Γκρίφιν και Μέι διαπίστωσαν ότι 15 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν προέλθει από πέντε ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του Coinbase, που συνήθως χρησιμοποιούν τα θύματα στις δυτικές χώρες. Η μελέτη είπε ότι μόλις οι απατεώνες συγκέντρωναν χρήματα, τις περισσότερες φορές τα μετέτρεπαν σε Tether, ένα δημοφιλές stablecoin. Από τις διευθύνσεις που άγγιξαν οι εγκληματίες, το 84% του όγκου συναλλαγών ήταν στο Tether.

«Τα παλιά χρόνια, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν τόσα πολλά μετρητά μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο Γκρίφιν. «Θα έπρεπε να περάσετε από τις τράπεζες και να ακολουθήσετε τις διαδικασίες «γνώρισε τον πελάτη σου». Ή θα έπρεπε να βάλεις μετρητά σε τσάντες».

Ο Paolo Ardoino, ο διευθύνων σύμβουλος της Tether, χαρακτήρισε την αναφορά ψευδή και παραπλανητική. «Με το Tether, κάθε ενέργεια είναι διαδικτυακή, κάθε ενέργεια είναι ανιχνεύσιμη, κάθε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί και κάθε εγκληματίας μπορεί να συλληφθεί», δήλωσε ο Ardoino. «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου για να κάνουμε ακριβώς αυτό».

Τι είναι
Το «Κρεοπωλείο των Χοίρων» (Pig Butchering Scam) προσπαθεί ουσιαστικά να παγιδέψει ανυποψίαστα θύματα ώστε να τους πάρει όλα τα χρήματά τους με την υπόσχεση ότι θα κερδίσουν εύκολα πολλά λεφτά. Η απάτη Pig Butchering προήλθε από την Κίνα και το όνομά της έχει να κάνει με την κινεζική εκδοχή της φράσης «sha zhu pan». Η φράση αυτή υπονοεί ότι οι επιτιθέμενοι στην αρχή «παχαίνουν τα θύματα» (τους ρίχνουν δόλωμα) και μετά τους παίρνουν ό,τι έχουν.

Οι απάτες Pig Butchering όμως έχουν συνήθως να κάνουν με συστήματα κρυπτονομισμάτων, αν και μπορούν να περιλαμβάνουν και άλλους τύπους χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Το δόλωμα
Στην αρχή οι απατεώνες μπορεί να σας στείλουν ένα απλό μήνυμα με sms ή μέσω των social media. Αν τους απαντήσετε λέγοντας τους φυσικά ότι κάνουν λάθος στον παραλήπτη, αυτό σημαίνει ότι έχετε την ανάγκη να μιλήσετε με κάποιον και έτσι ο απατεώνας δράττει την ευκαιρία και ξεκινά συζήτηση. Θα φροντίσει να ασχοληθεί αρκετές ώρες και ημέρες μαζί σας, ώστε να αισθανθείτε οικεία. Στη συνέχεια θα εκμυστηρευτεί ότι έχει κερδίσει πολλά χρήματα από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα .

Η πάχυνση
Στη συνέχεια, δίνει το link ενός ιστότοπου που επενδύει τα δικά του χρήματα, όπου ουσιαστικά είναι μια κακόβουλη εφαρμογή ή πλατφόρμα ιστού που φαίνεται αξιόπιστη αλλά στην πραγματικότητα υποδύεται τις πλατφόρμες των νόμιμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μόλις μπείτε στην ιστοσελίδα θα δείτε σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της αγοράς όσο αναφορά τα κρυπτονομίσματα και ένα σωρό αναλύσεις που θα σας δείξουν τις δυνατότητες της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα. Και μόλις το θύμα πειστεί, δημιουργήσει ένα λογαριασμό εκεί και κάνει την πρώτη του μικρή κατάθεση στον «επενδυτικό λογαριασμό» του, θα δει πολύ σύντομα ότι το υπόλοιπό του θα «αυξάνεται».

Το κρεοπωλείο
Μόλις το θύμα καταθέσει όλα τα χρήματα που έχει, οι απατεώνες κλείνουν τον λογαριασμό και εξαφανίζονται. Από εκεί άλλωστε βγήκε και το όνομα της απάτης. Οι κλέφτες στοχεύουν σε όλο το «γουρούνι».
Πηγή: ot.gr