Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες και το μεγάλο «ανοσιακό χρέος» πλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά.
Η ελλιπής διέγερση του ανοσοποιητικού είτε λόγω των μειωμένων κυκλοφορούντων αναπνευστικών ιών με τη χρήση μη φαρμακευτικών μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, αντισηψίας κ.λπ., ή και λόγω της παράλληλης μείωσης του εμβολιασμού εναντίον άλλων λοιμώξεων κατά την πανδημία, «χτύπησε» τα παιδιά προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις.
Μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, διαχρονικά, με τα συζευγμένα και λοιπά εμβόλια από τη μια πλευρά και η τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τη covid-19 λοίμωξη από την άλλη, επετεύχθη αναχαίτιση των σοβαρών μικροβιακών και λοιπών διεισδυτικών-λοιμώξεων, που πρόσβαλλαν τα παιδιά.
Ομάδα γιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κατέθεσε σε επιστημονικό παιδιατρικό συνέδριο μελέτη για τις σοβαρές μικροβιακές και διεισδυτικές-λοιμώξεις που προκάλεσαν μικροβιαιμία σε παιδιά που νοσηλεύθηκαν, πριν και μετά τη προοδευτική ελευθέρωση των μέτρων προφύλαξης, κατά της covid-19.
Η Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, Δήμητρα Γραμμένου, Ελένη Ιωάννα Βουρλή, Μυρσίνη Κοπάνου, Σοφία Μακρή, Ισμήνη Οικονόμου, Ισμήνη Κωλέτση, Πορφυρία-Μαρία Αδάμ, Χαρίκλεια Μάγγου, Σταυρούλα Γακίκου, Χρύσα Πάνου, Καλλιόπη-Πηνελόπη Κατσιαρδάνη-Τζιοβανέττο, Καλλιόπη Τανού, Ειρήνη Καλαντζή, Άννα Ψυρροπούλου, Ιωάννα Τάσσιου και Άννα Ντομακάκη συνέκριναν στη μελέτη τους δυο αντιπροσωπευτικά δείγματα σε 2 περιόδους. Στην πρώτη περίοδο 07/05/2021-04/11/2022 (Covid- 19-περίοδος) και στη δεύτερη περίοδος 05/11/2022-07/03/2023 (μετά-Covid-19-περίοδος), 18 και 4 μήνες αντίστοιχα, μελετήθηκαν όλες οι περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξη παιδιών.
Παρατηρήθηκε στατιστικά–σημαντική θετική-συσχέτιση της άρσης της αναστολής μέτρων πρόληψης/προφύλαξης από την Covid-19-λοίμωξη και αύξησης της επίπτωσης, αναζωπύρωσης σοβαρών μικροβιακών & διεισδυτικών λοιμώξεων, κυρίως αυτών που πρόσβαλαν το αναπνευστικό, γεγονός το οποίον θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα πρόληψης των λοιμώξεων και των επιπλοκών τους.
Μελετήθηκαν λεπτομερώς 11 και 10 περιπτώσεις, εκ των οποίων 8 και 5 αντίστοιχα αφορούσαν σε αγόρια στις 2 συγκριθείσες περιόδους (Α και Β αντίστοιχα). Μετά την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκαν τα εξής: Μέση διάρκεια (ΜΔ) ημερών νοσηλείας, 10,1 και 9,6 (Α, Β περιόδος, αντίστοιχα). Τα νοσηλευθέντα παιδιά παραπέμφθηκαν από παιδίατρο ( εξωτερικό ή από Ιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή προσκομίσθηκαν από γονείς, 12 και 9 αντίστοιχα μεταξύ 1ου -7ου 24ωρου από την έναρξη της νόσου τους. Σε ποσοστό 20% ήταν καλυμμένα ήδη με αντιβίωση και όλα με προεξάρχον σύμπτωμα υψηλό πυρετό κυρίως μεταξύ 39-41ο C ( 81%) και συμπτώματα από το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, κεντρικό νευρικό σύστημα γαστρεντερικό κ.α. Όλα έλαβαν αντιβίωση με μέση-διάρκεια ημερών θεραπείας 10,5 και 9,4 (Α, Β περίοδο αντίστοιχα). Όλα είχαν υψηλό δείκτη λοίμωξης (CPR Λευκά, ουδετερόφιλα) και το 66% (από τα οποία λήφθηκε PCT), είχαν όλα ανεβασμένη (PCT). Η PCT (προκαλσιτονίνη) χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της βακτηριαιμίας και της σηψαιμίας.
Η μέτρηση της προκαλσιτονίνης είναι χρήσιμη στη διαφοροποίηση των βακτηριακών λοιμώξεων από άλλες παθολογικές καταστάσεις και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πιο ευαίσθητο και ειδικό δείκτη για το σκοπό αυτό, σε σχέση με τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Για παράδειγμα, η μέτρηση της προκαλσιτονίνης είναι χρήσιμη στη διαφοροποίηση των βακτηριακών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από άλλες καταστάσεις. Η προκαλσιτονίνη συσχετίζεται επίσης με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων σε παιδιά.
Απομονώθηκε από τους γιατρούς ο αιτιοπαθογενετικός παράγοντας (75%) και σε φθίνουσα σειρά καταγράφηκαν: πνευμονιόκοκκος, β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδος-Α, E-Coli, ψευδομονάδα, Klebsiella, acinetobacter, λιστέρια, enterococcus faecalis, MSSA, Salmomella.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ