Άνοιξε ο κύκλος των μηνύσεων για τις ευθύνες των πλημμυρών – Αγρότες από το Στεφανοβίκειο στη Δικαιοσύνη

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διερευνηθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων και άλλων παραγόντων, για τις πλημμύρες και τις ζημιές που υπέστησαν από την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και την έλλειψη προληπτικών μέτρων, κατέθεσαν έξι αγρότες από τα παρακάρλια χωριά. Οι πέντε αγρότες που είδαν την περιουσία τους να βουλιάζει στα νερά της Κάρλας τον Σεπτέμβριο και δεν βλέπουν «φως» επιβίωσης επτά μήνες μετά τις καταστροφές, είναι από το Στεφανοβίκειο, ενώ ένας είναι από το Σωτήριο της Λάρισας. Οι καλλιεργητές αναφέρουν στην μήνυσή τους πως η καταστροφή ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τους ίδιους και όλους τους κατοίκους καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, με την υπ’ αριθμόν προειδοποιητική επιστολή –258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, υποχρέωση που η χώρα μας όφειλε να τηρεί σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ.
Οι έξι αγρότες που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά έχουν χάσει όλη την περιουσία τους. Οι δενδροκαλλιεργητές έχουν χάσει κτήματα, μηχανήματα, εξοπλισμό, αγροικίες και έχουν συμπεριλάβει στην μήνυσή τους τις δηλώσεις ΟΣΔΕ έτους 2023, με βάση της οποίες αποδεικνύεται η κατοχή των καλλιεργειών τους, καθώς επίσης και τις ζημιές που υπέστησαν στον γεωργικό εξοπλισμό.
Με τη μηνυτήρια αναφορά τους ζητούν να διερευνηθούν τα ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν, είτε δια ενεργειών είτε δια παραλείψεων των διοικούντων – αρμοδίων. «Υπήρξε ανεπαρκής πλημμυρική προστασία από την ενδεχομένως πλημμελή κατασκευή, άλλως παράλειψη επαρκούς συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας ή και ολοκλήρωση μιας σειράς αναγκαίων πλημμυρικών έργων, όπως διαπιστώθηκε από πολλές τεχνικές εκθέσεις επιστημόνων που περιγράφουν τα αίτια της βιβλικής καταστροφής», αναφέρουν στην μήνυση.