Δύο τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank, βρίσκονται στην κορυφή της εγκρισιμότητας στις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για τον Απρίλιο, όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία ανά τράπεζα που δημοσίευσε για πρώτη φορά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Η Πειραιώς κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εγκρίσεων προς σύνολο αιτημάτων (95%) για χαρτοφυλάκιο NPE ύψους 1,3 δισ. ευρώ που διατηρεί στον ισολογισμό της (στοιχεία Μαρτίου 2024), ενώ η Eurobank πέτυχε ποσοστό εγκρισιμότητας 94% για το κόκκινο χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που διατηρεί με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2023.
Την τρίτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνει η εταιρεία Veraltis με ποσοστό εγκρισιμότητας 94%, η οποία δέχθηκε πάντως τον τρίτο μικρότερο αριθμό ρυθμίσεων στην κορυφαία 10άδα των πιστωτών/servicers με τους μεγαλύτερους όγκους αιτήσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.
Οι μεγαλύτεροι servicers, με χαρτοφυλάκια που συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς πάνω από το 90%, βρίσκονται στις επόμενες θέσεις, με πρώτη την Intrum (87%), δεύτερη τη Cepal και Τρίτη τη doValue (75%). Οι τρεις εταιρείες αποδέχθηκαν εντός Απριλίου 341, 237 και 415 πολυμερείς ρυθμίσεις αντίστοιχα.
Η Qquant, η εταιρεία με τον χαμηλότερο αριθμό ρυθμίσεων (19 πολυμερείς) πέτυχε ποσοστό εγκρισιμότητας 84%, ενώ Εθνική και Alpha σκόραραν πολύ χαμηλότερα -στο 73% και 63%, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Alpha διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPE στον ισολογισμό της, ύψους 2,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 2023), ενώ η Εθνική διατηρεί 1,3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων (στοιχεία Μαρτίου 2024). Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης απαντά η Αγροτική Τράπεζα η οποία βρίσκεται, πάντως, υπό ειδική εκκαθάριση.
Γιατί οι οφειλέτες απορρίπτουν τις προτάσεις ρύθμισης
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου ένας στους τέσσερις υπερχρεωμένους οφειλέτες απορρίπτει τη ρύθμιση που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Για τον Απρίλιο, το ποσοστό των απορρίψεων είναι ελαφρώς υψηλότερο στα αιτήματα για πολυμερείς ρυθμίσεις (25%) έναντι των διμερών (22%). Τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε, μάλιστα, άλμα στις απορρίψεις αιτημάτων για πολυμερείς ρυθμίσεις που αυξήθηκαν στις 1.295 απορρίψεις από 928 τον Μάρτιο.
Στη συντριπτική πλειονότητα των απορρίψεων (62% σε όγκο αιτημάτων), ο οφειλέτης δεν προσδιορίζει τον λόγο, ενώ στο 21,87% των περιπτώσεων επικαλείται αδυναμία εξυπηρέτησης.
Για τους χρηματοδοτικούς φορείς, ο κυριότερος λόγος που επικαλούνται όταν απορρίπτουν την πρόταση ρύθμισης είναι η ανεπαρκής οικονομική δυνατότητα (18,71%) και ακολουθεί η μη καταλληλότητα του εξωδικαστικού ως εργαλείο ρύθμισης του συγκεκριμένου μείγματος οφειλών (10%). Πολύ μεγάλο είναι, πάντως, και το ποσοστό για το οποίο δεν προσδιορίζουν τον λόγο απόρριψης (άλλο: 16,82%).
Συνολικά, πάντως, το εργαλείο του εξωδικαστικού -το οποίο αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς διαφορετικούς φορείς- συνεχίζει να διευρύνει τη διείσδυσή του. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του έτους δημιουργήθηκαν 25.190 νέες αιτήσεις στην πλατφόρμα, έναντι 13.830 το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ειδικά τον Απρίλιο, δημιουργήθηκαν 6.390 νέες αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις).Επίσης, το μήνα Απρίλιο, οριστικοποιήθηκαν 3.819 αιτήσεις. Συνεπώς, μέχρι σήμερα, έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού 16.704 οφειλές, οι οποίες αντιστοιχούν ληξιπρόθεσμο χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 6 δισ. ευρώ.
Πηγή: capital.gr