Ανοιχτό μάθημα “Κλασικής Κιθάρας” (MasterClass)

Ωδείο / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00-14:00 στην αίθουσα συναυλιών “Έρση Σαράτση του ΔΩΒ ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου και σολίστ, Αργύρης Μπατσκίνης θα παρουσιάσει το Ανοιχτό για το κοινό μάθημα “Κλασικής κιθάρας”. Σε αυτό το MaterClass οι σπουδαστές της κλασικής κιθάρας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο εργαστήριο είτε ως ενεργοί συμμετέχοντες είτε ως ακροατές. Οι ενεργοί συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσέλθουν μία ώρα νωρίτερα, ώστε να ενημερώσουν τον καθηγητή για το έργο το οποίο επιθυμούν να παρουσιάσουν.
Η συμμετοχή και η παρακολούθηση του εργαστηρίου είναι δωρεάν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αργύρης Μπατσκίνης γεννήθηκε στο Βόλο το 1966. Σε ηλικία 20 χρονών πήρε το πτυχίο του από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου και τρία χρόνια αργότερα το δίπλωμα κλασσικής κιθάρας, από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1997 αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» από τη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας (Wuppertal).
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κλασσικής κιθάρας με τους σημαντικότερους σολίστ και συνθέτες κλασσικής κιθάρας όπως: R. Aussel, Jesus Otrega, Niel Smith , W. Lendle, H. Kappel, Ernesto Cordero και Leo Brouwer. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και άλλες πόλεις της Ελλάδος. Στο εξωτερικό έχει παίξει σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής, μέλος επιτρπής αλλά και ως σολίστ σε φεστιβάλ κιθάρας, ενώ έχει διοργανώσει και Μουσικά Εργαστήρια και Σεμινάρια κλασικής κιθάρας (2013,2015) στο Πορφυρογένειο ίδρυμα Αγριάς. Έχει συμπράξει με μουσικά σύνολα, ντούο (κιθάρα και βιολί), κουαρτέτα και κουϊντέτα, ερμηνεύοντας έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Το 2001 ίδρυσε το σύνολο κλασσικής κιθάρας «επί χορδών και τάστων» με το οποίο παρουσίασε έργα κλασικών συνθετών (κοντσέρτα Vivaldi, Boccherini) αλλά και Ελλήνων (Ε. Ρεμπούτσικα, Μ. Χατζιδάκη), σε μεταγραφή για τέσσερις κιθάρες. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την συμφωνική του Wuppertal Cologne υπό τη διεύθυνση του Reinmar Neurer , την ορχήστρα «Παλίτονος Αρμονία» του Γ. Μαρκόπουλου και την συμφωνική του Βόλου, με μαέστρο τον Σ. Κόγκαν, τον Ερρίκο Φρεζή και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ, για το δίσκο «40 Ανέκδοτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη» υπό τη διεύθυνση του Α. Καρβούνη καθώς και για την επανέκδοση του δίσκου «Λιλιπούπουλη». Το 2006, ηχογράφησε, ερμηνεύοντας ως σολίστ, έργα του A. Vivaldi και του L. Boccherini με το σύνολο «Επί χορδών και τάστων». Από το 1983 έως σήμερα διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Από την τάξη του έχουν αποφοιτήσει με πτυχίο ή/και δίπλωμα, πάνω από 65 μαθητές.