Λαρισαία θύμα «ρομαντικής απάτης» από «Αμερικανό γιατρό» στην εμπόλεμη ζώνη

Ειδικευμένος στις… απάτες αποδείχθηκε τελικά ο «Αμερικανός δόκτωρ», αφού κατάφερε να αποσπάσει περί τις 10.000 ευρώ από Λαρισαία, η οποία εξαπατήθηκε μέσω διαδικτύου και αποτέλεσε στην πραγματικότητα ένα από τα αμέτρητα θύματα της «ρομαντικής απάτης», όπως ονομάζεται η μέθοδος από τις διωκτικές αρχές.

Η επικοινωνία του απατεώνα με τη Λαρισαία ξεκίνησε προ μηνών και μέσω της εφαρμογής messenger, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ο άγνωστος δράστης συστήθηκε ως γιατρός, κάνοντας αίτημα φιλίας.

Για να γίνει πειστικός, ο Dr, όπως εμφανιζόταν στην εφαρμογή, υποδύθηκε ότι είναι γιατρός που υπηρετεί στην εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις συγκεκριμένες απάτες. Οι δράστες για να γίνουν πειστικοί και να αποσπάσουν χρήματα από τα υποψήφια θύματά τους εμφανίζουν πλαστά έγγραφα διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τα οποία «επιβεβαιώνεται» η αποστολή τους σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής, όπου όντως υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες (εμφύλιοι κ.λπ.).

Επίσης, για να γίνουν πιστευτοί επικαλούνται ονόματα υπαρκτών γιατρών, ενώ στην εφαρμογή αναρτούν φωτογραφίες γιατρών με συναδέλφους τους από εμπόλεμες περιοχές, με τους δράστες να επιμένουν στη συνομιλία με τα υποψήφια θύματα μέχρι να καταφέρουν να πετύχουν τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα.

ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Στην περίπτωση της Λαρισαίας ο υποτιθέμενος Αμερικανός Dr έκανε αίτημα φιλίας και πριν από τρεις μήνες ξεκίνησε η επικοινωνία τους μέσω του messenger, με τον απατεώνα να δηλώνει ότι είναι γιατρός στην εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της, με αφορμή διάφορα προσχήματα έπεισε τελικά τη Λαρισαία να τον βοηθήσει οικονομικά. Έτσι, μεταξύ άλλων, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τού κατέθεσε σε αμερικανική τράπεζα το ποσό των 1.000 ευρώ, στις αρχές του τρέχοντος Μαΐου τού κατέθεσε σε ελληνική τράπεζα το χρηματικό ποσό των 6.200 ευρώ, ενώ κατά διαστήματα του κοινοποιούσε τους κωδικούς καρτών «steam» που η Λαρισαία προμηθευόταν από καταστήματα της Λάρισας, με τον απατεώνα να κάνει αγορές μέσω της «δωροκάρτας».

Η Λαρισαία όταν αντιλήφθηκε την απάτη σε βάρος της κατάθεσε μήνυση σε βάρος του αγνώστου απατεώνα, δηλώνοντας στην ΕΛ.ΑΣ. ότι υπέστη οικονομική ζημία που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β.Κακάρας)