Φούντωσαν οι φήμες για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία – Ανακάλεσαν υπουργούς από ταξίδια 

Σενάρια πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία έχουν φουντώσει τις τελευταίες ώρες.
Όπως λέει στο iefimerida ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι ,ακούστηκαν «ψίθυροι πρόωρων εκλογών από το Carlton Club, την ιδιωτική λέσχη των σημαινόντων στελεχών, υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Το ίδιο και πέριξ του Παλατιού του Westminster, παρακείμενα στον Τάμεση».

Τα σενάρια φούντωσαν, μετά την ανάκληση κορυφαίων υπουργών από τα ταξίδια τους σε άλλες χώρες προκειμένου να παραστούν στο απογευματινό Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι φήμες δεν διαψεύστηκαν.

Φήμες για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία -Ανακάλεσαν τους υπουργούς από τα ταξίδια τους
«Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Cameron και ο υπουργός άμυνας Grant Shapps, αμφότεροι ανακλήθηκαν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό για να παραστούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 4 τοπική ώρα. Αυτή η ασυνήθης πρακτικής, από κοινού με την άρνηση συμβούλων του πρωθυπουργού Rishi Sunak να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν τροφοδοτήσει τα σενάρια από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο ίδιος ο Σούνακ απαντώντας νωρίτερα σε σχετική ερώτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο αρκέστηκε να αναφέρει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν “στο δεύτερο μισό του 2024», σημειώνει ο κ. Ντε Φάμπρι και συνεχίζει:

«Αν οι εκλογές προκηρυχθούν, όπως λέγεται, για την σημαδιακή ημέρα της 4ης Ιουλίου (εθνική εορτή ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο!), τότε ο χρονικός περιορισμός που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει καλυφθεί. Οι Συντηρητικοί βαδίζουν σε αυτές τις εκλογές υπολειπόμενοι μεσοσταθμικά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία εγκυμονούν εκπλήξεις».

Όσο για τη χρονική στιγμή που αναμένεται η ανακοίνωση , ο σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων και διδάκτωρ της ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen εξηγεί.

«Γιατί τώρα, θα ρωτήσει κάποιος. Ο βασικός λόγος είναι τα καλά οικονομικά νέα για τη κυβέρνηση με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2.3% και την ανάπτυξη να είναι σταθερά η υψηλότερη μεταξύ των χωρών του G8. Από την άλλη, ο περιορισμένος δημοσιονομικός χωρος, αφήνει λίγα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, συνταγματικά οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν ως τον Ιανουάριο του 2025» καταλήγει ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι
Πηγή: iefimerida.gr