Σαν σήμερα: 88 χρόνια από το μεγαλειώδες εργατικό συλλαλητήριο του 1936 στον Βόλο

Συμπληρώνονται σήμερα 88 χρόνια από το μεγαλειώδες εργατικό συλλαλητήριο της 2ας Ιουνίου 1936 στον Βόλο και τη βίαιη καταστολή του, με θύμα τον Νίκο Μπουμπουγιατζή (και όχι Μπουμπατζή). Σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης επισημαίνει την ανάγκη διόρθωσης του ονόματος στην αναθηματική πλάκα που είναι τοποθετημένη στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, όπου κάθε Πρωτομαγιά τα εργατικά σωματεία και άλλοι τοπικοί φορείς καταθέτουν στεφάνια. Όπως γράφει ο κ. Σκοτινιώτης:

Στις 2 Ιουνίου 1936, στον απόηχο του ματωμένου «Μάη του ‘36» στη Θεσσαλονίκη και δύο μήνες πριν από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά, η Ένωση Ανεξαρτήτων Εργατικών Σωματείων κήρυξε στον Βόλο απεργία αλληλεγγύης. Η συγκλονιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, η μαζικότερη μετά τα «Φεβρουαριανά» του 1921, κατεστάλη με βιαιότητα από μονάδες του στρατού, με θύμα τον κομμουνιστή ράφτη από τη Νέα Ιωνία, Νίκο Μπουμπουγιατζή ‒ σύμφωνα με τους γιατρούς που πιστοποίησαν τον θάνατό του, έπεσε νεκρός (στην οδό Δημητριάδος) από πυροβολισμό στο κεφάλι. Από την επισυναπτόμενη ληξιαρχική πράξη θανάτου του προκύπτει ότι το επώνυμο του θύματος ήταν Μπουμπουγιατζής και όχι Μπουμπατζής, όπως αναγράφεται στην αναθηματική πλάκα που είναι τοποθετημένη στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, όπου κάθε Πρωτομαγιά τα εργατικά σωματεία και άλλοι τοπικοί φορείς καταθέτουν στεφάνια ‒ διαφορετικές εκδοχές του επωνύμου του εντοπίζονται και στον Τύπο της εποχής. Πιστεύω ότι το Εργατικό Κέντρο Βόλου θα πρέπει να μεριμνήσει για την αναγκαία διόρθωση.
Και μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια», χαρακτηριστική του κλίματος της εποχής: Όπως προκύπτει από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η δήλωση του θανάτου τού Ν. Μπουμπουγιατζή στο Ληξιαρχείο Βόλου δεν έγινε από κάποιον συγγενή του αμέσως μετά την πιστοποίηση του θανάτου του, αλλά πέντε ολόκληρες μέρες μετά, από έναν χωροφύλακα, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα για το εκπρόθεσμο της δήλωσης!
Να σημειωθεί ότι, πέραν του νεκρού, από την επίθεση μονάδων του στρατού στους απεργούς τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές (πέντε άνδρες και δύο γυναίκες) και δεκάδες συνελήφθησαν. Σε πολλούς από τους συλληφθέντες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 10 μήνες έως 18 χρόνια, ενώ αρκετοί εξορίστηκαν στη Φολέγανδρο.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη στιγμή όπου χιλιάδες απεργοί ξεκινούν το συλλαλητήριο από την Ένωση Ανεξαρτήτων Ερ¬γατικών Σωματείων [Πηγή: Αρχείο Γ. Ζωιτόπουλου (Ζιούτου), ΔΗ.Κ.Ι. (Δήμου Βόλου)]