Μηνύσεις θα καταθέσουν κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο για την μόλυνση του νερού

Εισαγγελική έρευνα με ορισμό πραγματογνώμονα ξεκινά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ μηνύσεις θα καταθέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες και δημότες που ασθένησαν από γαστρεντερίτιδα, λόγω της μόλυνσης του νερού. Η εισαγγελία θα εξετάσει σε πρώτη φάση το τοπικό φαινόμενο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, δηλαδή σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, και θα ενημερώνεται καθημερινά για τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας. Για τις υπόλοιπες περιοχές, εκτός Ριζομύλου και Στεφανοβικείου που εμφανίστηκαν κρούσματα , θα εξετασθεί εάν το φαινόμενο είναι τυχαίο και συμπίπτει με την συγκυρία , εάν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα ή εάν υπάρχει πρόβλημα και σε γεωτρήσεις άλλων περιοχών του Νομού. Ήδη στοιχεία για εισαγωγές ασθενών, εκτός του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έχει δώσει στον ΕΟΔΥ το Νοσοκομείο και θα προχωρήσουν έλεγχοι.
Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως χθες 03/06/24, συνολικά είχαν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24. Εννέα (9) παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Χθες λήφθηκαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.