Μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος έφτασε σχεδόν στο τέλος της στα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ). Και η φετινή, ήταν μια ξεχωριστή χρονιά, γεμάτη νέες εμπειρίες όσον αφορά στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Σημειώνεται επίσης, ότι φέτος -για πέμπτη χρονιά- λειτούργησε στο χώρο των εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου. Επίσης, σημειώθηκαν αρκετές επισκέψεις φορέων, όπως για παράδειγμα ομάδας μαθητών Λυκείων από τη Γερμανία, την Τουρκία και του 4ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, με στόχο την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής ιδέας στην κατεύθυνση της αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ύφαναν χρησιμοποιώντας κουρελάκια από παλιά ενδύματα και ασκούμενοι πώς να μεγαλώνουν τον κύκλο ζωής των προϊόντων επαναχρησιμοποιώντας τα.
Με την ευκαιρία της λήξης της περιόδου, οργανώθηκε μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία, άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε και επαναλειτουργεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου από το 2008.
Έτσι, προχθές την Παρασκευή- πρώτη ημέρα της έκθεσης, οι επισκέπτες, άνθρωποι της παράδοσης, της εκπαίδευσης και των τεχνών και γενικά φίλοι των εργαστηρίων και του ΛΕΒ, μεταξύ των οποίων και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, χάρηκαν τα εκθέματα της προόδου των τμημάτων υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής, κοπτικής και ραπτικής που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, που καθρεφτίζουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Ξεναγήθηκαν από τους δημιουργούς των έργων και τις εκπαιδεύτριες των τμημάτων Κερασία Καρκαλά, Ράνια Παπακωνσταντίνου και Λαμπρινή Καραΐσκου καθώς και τα μέλη της Εφορείας Οικοτεχνίας με έφορο την Ελένη Τόπα και συνεφόρους τις Κατερίνα Δουλκέρογλου και Τέση Άνθη. Παρόντα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και οι παλιές υφάντριες Φιλίτσα Ζησιμάτου, Πόπη Σαμαρά, Δέσποινα Γκρέκα, η πρώην έφορος Οικοτεχνίας Γιόλα Παπαλοπούλου, φίλες της ΧΕΝ, του Οδηγισμού κ.ά.
Στην αυλή του Λυκείου ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν μικρά ενδεικτικά έργα με παραδοσιακές βελονιές σε ποικίλες εφαρμογές, όπως κεντημένες θήκες για βεντάλιες και γυαλιά, σελιδοδείκτες, τσάντες με υφαντά μοτίβα, ταγάρια, κεντητά πορτοφόλια, μικρά κοσμήματα, χειροποίητες διακοσμήσεις, μπλοκ σημειώσεων με υφαντά εξώφυλλα, πασμίνες και άλλα όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα και ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό, που διατίθενται σε οικονομικές τιμές με γεύση καλοκαιριού, αγάπης και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που ασκούνται στο χώρο αυτό, καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Η έκθεση μεταφέρθηκε και συνεχίζεται στα Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών «αίθουσα Μαρίας Γκέκου» (Δον Δαλεζίου – Ρ.Φεραίου) έως και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Πρωί 10-13.00 και τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης από τις 6 έως τις 9 μ.μ.