Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει και γιατί θα είναι ριζικός

Για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας πάει τελικά ο ανασχηματισμός, μετά και τα όσα είπε στη συνέντευξή του την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «το υπουργικό της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεσή του».

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια έκπληξη, ο ανασχηματισμός φαίνεται πως θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη, καθώς ο πρωθυπουργός την Κυριακή θα βρίσκεται στην Ελβετία και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τα κριτήρια

Ως προς τα κριτήρια με τα οποία ο πρωθυπουργός θα καταρτήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα αυτά θα είναι η αποτελεσματικότητα, αλλά και οι συμπεριφορές των υπουργών. Δεδομένου δε και ότι έκανε λόγο για αλαζονικές συμπεριφορές κατά την συνέντευξή του στον Alpha.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η Σοφία Φασουλάκη θέλει να κάνει ριζικό ανασχηματισμό αν και δεν του αρέσει. Παρόλα αυτά για να δείξει ότι πήρε το μήνυμα θα προχωρήσει στις αλλαγές.

Εξάλλου, όπως έγραψε το ethnos.gr, ένα κρίσιμο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.  Βέβαια πολλά θα κριθούν και από την συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, κάτι που θα κρίνει και το όνομα του Επιτρόπου.

Οι συσκέψεις  στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ…  ξεσκονίζονται τα στοιχεία που δείχνουν πως ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα, ανά επάγγελμα, ανά φύλο κ.α. Στόχος είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το που έχουν καταγραφεί οι κυριότερες « γαλάζιες» απώλειες. Για παράδειγμα από την ανάλυση των exit polls φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερο κόμμα στους νέους, ενώ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό  που πήρε στις ευρωεκλογές είχε στους ανέργους  και στους φοιτητές. Όσον αφορά στους ελεύθερους  επαγγελματίες το κυβερνών κόμμα είναι μεν πρώτο με ποσοστό 28.2 %,  ωστόσο να σημειωθεί πως πέρυσι στις εθνικές εκλογές το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 50 %.