Για ποιο χρώμα αυτοκινήτου έρχεται απαγόρευση στην Ευρώπη;

Το τέλος βρίσκεται πλέον κοντά για ένα από τα πλέον δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να δώσει μπόλικη λάμψη και premium αέρα στα μοντέλα των κατασκευαστών.

Ο λόγος για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο, αν και είναι γνωστό ότι οι ενώσεις του είναι πολύ τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο -και όχι μόνο- χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες στους τέσσερεις και τους δύο τροχούς. Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται συνήθως στις μάσκες των αυτοκινήτων, στους προφυλακτήρες και τους τροχούς, ενώ παρουσία έχει και στην καμπίνα.

Η απαγόρευση του χρωμίου αποτελεί μέρος των ρυθμίσεων για τα Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής και τη χρήση διάφορων επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους. Εκτός από το εξασθενές χρώμιο σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Οι κατασκευαστές προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντικαταστήσουν το εξασθενές χρώμιο, ως υλικό επιμετάλλωσης, με άλλες ουσίες λιγότερο τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Renault για παράδειγμα προσπαθεί να αντικαταστεί το χρώμιο με εναλλακτικά μέταλλα όπως είναι το νικέλιο και ο χαλκός, ενώ κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν πλέον καθόλου στα νέα μοντέλα τους.

Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ εντός του θα επηρεάσει έναν ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς στον γενικότερο κλάδο του αυτοκινήτου, όπως είναι η επισκευή ή αναπαλαίωση ιστορικών αυτοκινήτων, ενώ αλώβητοι δεν θα βγουν και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας όπως είναι εκείνος της εκτύπωσης αλλά και της κατασκευής μαγειρικών σκευών.

Πηγή:carandmotor.gr