Η “σφαίρα” στον τουρισμό της Μαγνησίας και οι απαθείς παρατηρητές

Ανακοίνωσε επίσημα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας τα αποτελέσματα των μετρήσεων που επιβεβαιώνουν την καθαρότητα των αστικών παραλιών του Παγασητικού, από φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα. Για το μικροβιακό φορτίο δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα καθώς αυτό εξασθενεί στο νερό, πράγμα που γνωρίζουν και μαθητές Γυμνασίου.
Οι επιπτώσεις που άφησαν οι πλημμύρες στην Μαγνησία είναι αναμφισβήτητες, είναι «εδώ», και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Και αν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει απαξιώσει την πολιτική και τους θεσμούς, πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει ο Daniel, και δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών προσώπων για την ασφάλεια των νερών, επιβάλλεται να εμπιστευθεί τους ειδικούς της δημόσιας υγείας.

Όπως δεν αμφισβητήθηκαν οι συστάσεις που έγιναν για θέματα όπως το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν δεν υπήρχε πόσιμο νερό μετά τις πλημμύρες, ή το τι μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση, για παράδειγμα, μιας μαζικής δηλητηρίασης, όπως στον Ρήγα Φεραίο, αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως «θάβονται» τα στοιχεία από τους θεσμικούς παράγοντες για να μην πληγεί περισσότερο ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι «συνέταιρος» με επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης για να μπορέσει κανείς να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες απόκρυψης στοιχείων. Ούτε ψήφους περιμένει για να μην δυσαρεστήσει ψηφοφόρους, ούτε ανεύθυνοι πολιτικάντηδες είναι στον ΙΣΜ.

Δεν πρόκειται ποτέ να εκφράσει απόψεις για να εξαπατήσει την κοινωνία γιατί η επιστήμη κάνει την δουλειά της με τίμιο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Εάν σήμερα επικρατεί οργή στην εστίαση, στα ενοικιαζόμενα και στον τουριστικό κλάδο για το κύμα αμφισβήτησης στα κοινωνικά δίκτυα, που αφορά στην ποιότητα των νερών, θα πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα στην μεγάλη εικόνα του και αρνούνται να το πράξουν.

Ηταν απολύτως βασικό το να έχουμε πάρει τα μαθήματα που έπρεπε από τα λάθη που πράξαμε όλη αυτή την περίοδο ώστε να πορευθούμε και αυτό δεν έχει συμβεί. 

Σε μια κρίση, όπως αυτή που προκάλεσαν οι πλημμύρες, δεν αρκείσαι, όποιος και εάν είσαι, στο να δηλώνεις … “σωπάστε, κατεβάστε το κεφάλι γιατί πρέπει να πάμε παρακάτω να πουλήσουμε καλαμαράκια, καφέδες, τσίπουρα και τον χειμώνα βλέπουμε τι θα κάνουμε”.

Στα βασικά λάθη για την επίλυση των πολυπαραγοντικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν στον τουρισμό ήταν η σιωπή ασυρμάτου στις διεκδικήσεις.
Σιωπή για να μην τρομάξουν οι τουρίστες, όταν όλοι γνωρίζουν, γιατί αυτό αποδεικνύουν μελέτες ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές έχουν αρχίσει να αποτελούν κριτήριο για την επιλογή, ή καλύτερα αποφυγή, προορισμών διακοπών.

Σιωπή κυριάρχησε και για την αδιαφορία στην σοβαρή προβολή του προορισμού όταν έπρεπε “βουνά να κινήσουμε” για μεγάλες καμπάνιες, σιωπή για να μην χαλάσουμε τις δημόσιες σχέσεις μας με παραγοντισκούς τρίτης διαλογής, σιωπή για τα έργα που δεν ξεκίνησαν ποτέ, σιωπή για το λιμάνι, σιωπή για την κρουαζιέρα, σιωπή για το αεροδρόμιο.

Πολυπαραγοντικά τα προβλήματα που διογκώθηκαν με τις πλημμύρες, πολυπαραγοντικές και οι λύσεις που δεν δόθηκαν και υπονομεύουν τον τουρισμό, οποίος με βάση τις κρατήσεις που ισχύουν σήμερα θα κλείσει, σύμφωνα πάντα με τους γνωρίζοντες,  μεσοσταθμικά με πτώση 10% σε σχέση με το 2023. Εάν ισχύσουν οι προβλέψεις των ειδικών, η ζημιά δεν θα είναι μη αναστρέψιμη. Είναι ωστόσο ένα ποσοστό που θα επισπεύσει αγοραπωλησίες καταλυμάτων στον Νομό. 

Γνωρίζανε όλοι πως τη φετινή χρονιά η κίνηση στις κρατήσεις θα παρουσίαζε υποχώρηση γιατι απλά δεν υπήρξε καμία σοβαρή κινητοποίηση για να ανατραπεί το κλίμα, γνωρίζανε πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος από προορισμούς εξίσου μοναδικούς σε όλη την χώρα, αλλά έβλεπες όλους τους δήθεν συνδικαλιστές του χώρου τρισευτυχισμένους να φωτογραφίζονται σε κομματικές εκδηλώσεις, χωρίς να διανοούνται να ψελλίσουν λέξη. Γνωρίζουν όλοι οι οργισμένοι επαγγελματίες πως από την αγορά της Μαγνησίας λείπουν 30 εκ. ευρώ γιατί οι εργολάβοι που επιστρατεύτηκαν για τις προσωρινές αποκαταστάσεις είναι απλήρωτοι, άρα και εκατοντάδες εργαζόμενοι που αιμοδοτούν την εστίαση, αλλά δεν έδειξε κανείς να σκέφτεται πως θα γεμίσουν τα δικά τους ταμεία, όταν οι τσέπες των πελατών  είναι άδειες.

Ο κομματισμός, οι δημόσιες σχέσεις, η σιωπή, η απουσία από βασικές διεκδικήσεις είναι η αιτία υποχώρησης των εσόδων. Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο Νομός έχει αφεθεί στην τύχη του,  με όλες τις «πόρτες» εισροής τουριστών κλειστές , τότε θα μιλάμε για επιτυχία για το 2024…. εάν ισχύσουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις και το ταμείο δείξει τον Σεπτέμβρη για την ηπειρωτική Μαγνησία, ένα μείον 10%, σε σύγκριση με το 2023.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ