Παρουσιάζεται το βιβλίο “Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού”

Το βιβλίο «Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού» περιλαμβάνει τη ζωή, τη δράση και το όραμα του ανθρώπου που υπηρέτησε την ανάπτυξη και ανάδειξη του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα. Το βιβλίο συνέγραψε και επιμελήθηκε ο Χρήστος Αθ. Αγιώτης και θα παρουσιαστεί στον Βόλο την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στις 8.30 το βράδυ στον κήπο του ξενοδοχείου «Ξενία», υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και των Εκδόσεων «ΗΒΗ».

Για τον Σταύρο Βασαρδάνη, θα μιλήσει η ανιψιά του, φιλόλογος Βέρα Βασαρδάνη και ο συγγραφέας. Θα προλογίσει η Μαρία Σπανού – πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Το βιβλίο «Σταύρος Βασαρδάνης- Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού» είναι η βιογραφία του σημαντικότερου για το νομό Μαγνησίας αλλά και όλη την Θεσσαλία παράγοντα του τουρισμού και του ντόπιου πολιτισμού (1950-1990).

Ο Σταύρος Βασαρδάνης γεννημένος στην Τσαγκαράδα και μεγαλωμένος στον Βόλο ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγροτική Τράπεζα, το 1948 μεταπήδησε στη δημοσιογραφία και τον τουρισμό. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των Τσαγκαραδιωτών της Αθήνας την δεκαετία του 1950 συνασπίζοντας όλους τους εύπορους Αιγυπτιώτες υπέρ του Πηλίου και ιδιαίτερα της Τσαγκαράδας. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα παρασκήνια για την δημιουργία και ολοκλήρωση του «Ξενία»Τσαγκαράδας και του δρόμου μέχρι τον Μυλοπόταμο αν και ο ίδιος προτιμούσε το τελεφερίκ! Αναβίωσε το 1960 το Βολιώτικο καρναβάλι,διοργάνωσε την πρώτη γιορτή κρασιού στην Αγχίαλο και λειτούργησε την πλαζ των Αλυκών.

Υπηρέτησε με κάθε τρόπο το Πήλιο προκειμένου αυτό να αποκτήσει τον τουρισμό που του άξιζε! Με τον ίδιο τρόπο υπηρέτησε τον πολιτισμό του Βόλου και του Πηλίου μέσα από τις δράσεις του στη Περιηγητική Λέσχη Βόλου, τον πρόδρομο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία, το Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Εντευκτήριο Βόλου και τόσων άλλων.

Από το 1963 έως το 1981 υπήρξε διευθυντής του ΕΟΤ Θεσσαλίας και δημοσιογράφος στις τοπικές εφημερίδες όσο και πανελλαδικά για θέματα τουρισμού και πολιτισμού. Σε τέσσερις δεκαετίες συνολικά (1950-1980) δημοσίευε εκατοντάδες άρθρα τουρισμού, μουσικής, χορού, θεάτρου, εικαστικών τεχνών, βιβλίων, κοινωνικών θεμάτων, περί μυθολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας, θρησκείας και ελάχιστα περί …πολιτικής! Συνεργάστηκε με το τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ Βόλου για 20 τουλάχιστον χρόνια. Επιπλέον ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και συγγραφέας βιβλίων Ελληνικής μυθολογίας και φιλοσοφίας.
Η βιογραφία του «Κένταυρου του Πηλίου», Σταύρου Βασαρδάνη, που έγραψε ο συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Αθ. Αγιώτης, βασίζεται στο προσωπικό του αρχείο, το αρχείο του Τουριστικού Οργανισμού Μαγνησίας (ΤΟΜ) και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ- Μαγνησίας) αλλά και σε χιλιάδες δημοσιεύματα τουρισμού και πολιτισμού σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Ξεκινά με την προϊστορία του «τουρισμού» (1800-1900) στο Πήλιο και καταλήγει με τον θάνατο του Βασαρδάνη τις πρώτες ημέρες του 1992. Περιέχονται επίσης στα παραθέματα της βιογραφίας οι ομιλίες του στο τοπικό Ραδιόφωνο, άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, τα βιβλία και τα δημοσιεύματα του στον τύπο, καθώς και πολλές φωτογραφίες της εποχής. Τελειώνει με ονοματολογικό ευρετήριο όλων των εμπλεκομένων με τον πολιτισμό και τουρισμό του Πηλίου.

Το βιβλίο είναι μεγάλου μεγέθους, 260 σελίδων και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΒΗ – βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ (Π. Μελά 25β Βόλος).