Σαν Σήμερα 19 Ιουνίου 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Γεννήθηκε το 1884 στη Λευκάδα.
Στην ποίησή του προσπαθούσε να ενώσει τις αρχαιοελληνικές με τις χριστιανικές αλλά και με τις νεότερες και λαϊκές παραδόσεις σε ένα σώμα. Με το πολύπλευρο έργο του αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου και συνέβαλε σημαντικά στη γονιμοποίηση πολλών γενιών ποιητών.
Μέχρι το 1927 που θα γίνουν οι πρώτες «Δελφικές Εορτές» ο Σικελιανός αναπτύσσει έντονη ποιητική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα. Σημαντική υπήρξε η επίδρασή του στη γενιά του ’30, ιδίως στην ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Μεταπολεμικά το ολοένα αυξανόμενο κύρος του έργου του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον φέρνει υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ, πέντε φορές, που τελικά δεν απέκτησε ποτέ.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά “ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ”, αφιέρωμα στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, που καλύπτει την περίοδο από τη γέννησή του έως τις Δελφικές Εορτές.
Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο, τον γενέθλιο τόπο του, τη Λευκάδα, τα παιδικά του βιώματα, τις σπουδές και την εγκατάστασή του στην Αθήνα, την αρχική του ενασχόληση με το θέατρο μέχρι το 1903. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πρώτη εμφάνιση του Σικελιανού στα ελληνικά γράμματα μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, και διατρέχει την πρώτη και δεύτερη δημιουργική του περίοδο με έργα αναφοράς τον «Αλαφροΐσκιωτο», το «Μήτηρ Θεού» και τον «Δελφικό Λόγο». Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ αφορά στο Δελφικό του όραμα του Σικελιανού και στη διοργάνωση των Δελφικών Εορτών (το 1927 και το 1930). Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτέλεσμα πολύχρονης και διεξοδικής έρευνας. Την ποίηση του A. Σικελιανού αποτιμούν ποιητές και μελετητές του έργου του, όπως ο Κώστας Μπουρναζάκης και ο Νάνος Βαλαωρίτης. Έρευνα-σκηνοθεσία: Τάσος ΨαρράςΣτο απόσπασμα ακούμε ντοκουμέντο με τη φωνή του Άγγελου Σικελιανού να απαγγέλει το ποίημα “Θείο Ταξίδι-Ύμνος του μεγάλου νόστου”.
aromalefkadas.gr