
Το δείγμα που ξεβράστηκε στην παραλία είχε μήκος 2,2 μέτρα, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο του είδους του που έχει εξεταστεί ποτέ.
Το Mola tecta είναι ένα από τα τρία είδη φεγγαρόψαρων του γένους Mola. Τα άλλα δύο είναι το Mola mola, το οποίο είναι το πιο κοινό από τα τρία είδη, και το άλλο είναι το Mola alexandrini. Και τα τρία είδη μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 3,3 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 2,3 τόνους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Τα φεγγαρόψαρα τρέφονται σε βάθη μεταξύ 200 και 600 μέτρων, όπου τρώνε μέδουσες, μικρά ψάρια και καρκινοειδή. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν σε λιγότερο από 10 βαθμούς Κελσίου. Περιστασιακά παρατηρούνται να κάνουν ηλιοθεραπεία κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μετά από καταδύσεις για κυνήγι, σύμφωνα με μελέτη του 2015.

Το Mola mola και το Mola alexandrini είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο στους ήπιου κλίματος και τους τροπικούς ωκεανούς, αλλά το Mola tecta θεωρούνταν κάποτε ότι ζούσε μόνο στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με το oceansunfish.org, και απαντάται κυρίως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, σπάνιες εμφανίσεις του μέχρι την Καλιφόρνια και την Αλάσκα έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Είναι άγνωστο πόσο μακριά ταξίδεψαν αυτά τα φεγγαρόψαρα, αν μεταναστεύουν ή αν τα περιστατικά αυτά παρουσίασαν έναν άγνωστο πληθυσμό στην περιοχή.
Πηγή:cnn.gr