Ομαδική έκθεση NOSTRUM στην Αργαλαστή Πηλίου

Πως συνδέεται ο μύθος του Χείρωνα με την οικολογία και τη σύγχρονη τέχνη; Υπάρχουν τρόποι να πραγματευτούμε καλλιτεχνικά την ίαση ενός περιβαλλοντικού και ανθρώπινου τραύματος;
Μια ομάδα καλλιτεχνών, με οικογενειακούς δεσμούς με το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Θεσσαλίας, έρχεται να πραγματοποιήσει μια εικαστική έκθεση στο Παλαιό Παρθεναγωγείο της Αργαλαστής, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου του 2023, προσεγγίζοντας ζητήματα συλλογικής θεραπείας του ανθρώπου και της φύσης. Σκοπός είναι η ανάδειξη κοινωνικών αξιών, όπως ο κοινοτισμός, η συνεργατική δράση και το αίσθημα του ανήκειν, ως απαραίτητους μηχανισμούς επούλωσης για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης, Έλλη Λεβεντάκη, σημειώνει στο κείμενο της έκθεσης: «Στα λατινικά nostrum σημαίνει δικό μας, ενώ στα αγγλικά η λέξη μεταφράζεται ως γιατροσόφι ή φάρμακο πάσης φύσεως, συμπυκνώνοντας έτσι τις έννοιες της συλλογικότητας και της θεραπείας. Η έκθεση θίγει το επείγοντος του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, με ομαδικό τρόπο, ως αντίδοτο στην μαζική ανθρώπινη παρέμβαση που οδηγεί στην αλλοίωση του περιβάλλοντος και τις φυσικές καταστροφές. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζονται έργα που σχετίζονται με το φυσικό τοπίο του Πηλίου, τη μυθολογία του και τα τοπικά υλικά, τα οποία πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση μέσα από παλιά και νέα εικονογραφικά μοτίβα χλωρίδας και πανίδας, την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον ως μια σύνθετη και πολυεπίπεδη διαδικασία, καθώς και τρόπους ίασης και προστασίας με συμβολικό ή τελετουργικό χαρακτήρα».

Συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες: Βασίλης Γαλάνης, Ειρήνη Γκόνου, Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Δημήτρης Κοντοδήμος, Αθηνά Κουμπαρούλη, Ναταλία Μαντά, Φιόνα-Έλλη Σπαθοπούλου, Άννα Στρούλια, Κλεοπάτρα Τσαλή, Ηλίας Τσόλης
Επιμέλεια έκθεσης: Έλλη Λεβεντάκη
Γραφιστικά: Βασίλης Γαλάνης, Φιόνα-Έλλη Σπαθοπούλου

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Ιουλίου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 7-21 Ιουλίου 2024
Ωράριο: Πέμπτη έως Κυριακή 17.00-20.00
Τόπος: Παλαιό Παρθεναγωγείο Αργαλαστής, Αργαλαστή, Νότιο Πήλιο

* Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Νοτίου Πηλίου και υλοποιείται από τη Future Myth ΑΜΚΕ, με την ευγενική χορηγία της μπύρας Ντελούλου – Session Ale.