Τα υποκριτικά διλήμματα Τσίπρα και η στάση του ΠΑΣΟΚ

Του Απόστολου Παπατόλια
Δεν θα έλεγα ότι άκουσα με απορία την πρόταση για σύμπραξη ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ από τα χείλη του π. Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, τουναντίον μάλιστα μπορεί και να το περιμέναμε διότι η πολιτική του διαδρομή σημαδεύτηκε από αοριστίες,  ακατάσχετη παροχολογία και μια δίψα για εξουσία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ,χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο.
Ένας άνθρωπος που κατέκτησε την εξουσία σε μια περίοδο κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών για την χώρα, βρίζοντας χυδαία πολιτικές προσωπικότητες, εκλεγμένες κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στην δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, έρχεται σήμερα και επιδιώκει συγκλήσεις στην κεντροαριστερά. Μια κεντροαριστερά που ποτέ δεν σεβάστηκε για τις προσωπικές του φιλοδοξίες αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πολιτική του στάση την περίοδο της κρίσης στην χώρα μας.
Ένας άνθρωπος που έκανε “γαργάρα” την διακυβέρνηση Καραμανλή που χυδαιολογούσε κατά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και που συνεργάστηκε με την ακραία λαΐκίστικη δεξιά του Καμμένου ως “Αναγκαίο Καλό” για την δήθεν σωτηρία της πατρίδας.
Τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών που ακολούθησε  ξέρουμε όλοι πόσο καταστροφικές ήταν για την χώρα μας. Ψέμα στον ελληνικό λαό, απαξίωση της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ψεύτικα δημοψηφίσματα και μια συνεχή υποβάθμιση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.
Ένας πολιτικός που δίχασε τους Έλληνες με μοναδικό στόχο να κρατηθεί στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούσε. Στην αναζήτηση σωσίβιου λέμε ΟΧΙ.
Αυτήν την περίοδο πρέπει να την αφήσουμε πίσω ως μια κακή ανάμνηση και να γίνει μάθημα για το μέλλον και για ενδεχόμενες πιθανές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η πατρίδα μας.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει αυτό που έκανε πάντα με πατριωτικό καθήκον και με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και την διασφάλιση της αξιοπιστίας της χώρα στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε καλλιεργώντας την εσωστρέφεια στα σπλάχνα του κινήματος και αμφισβητώντας την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία του. Το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα, πολιτικό συμβούλιο κεντρική επιτροπή και συνέδριο. Πάνω απ’ όλα είναι το κόμμα που έδωσε πρώτο τα φώτα στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής Προέδρου από την βάση. Έτσι εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία για τα επόμενα χρόνια.
Πιθανές φιλοδοξίες στελεχών θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και την διασφάλιση της ενότητας μέσα το Κίνημα. Στις εκλογικές μάχες όταν δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αναλύουμε το αποτέλεσμα μέσα στα όργανα και συγκροτημένα αποφασίζουμε για τις επόμενες κινήσεις μας.
Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και την κίνηση των “τεσσάρων” τότε που τον αμφισβήτησαν μέχρι σήμερα, ποτέ δεν αποκομίσαμε οφέλη απο τέτοιου είδους ίντριγκες.
Νικηφόρα πορεία το ΠΑΣΟΚ θα έχει μόνον όταν μετά από κάθε εσωτερική διαδικασία εκλογής Προέδρου θα σέβονται όλοι τον νικητή και δεν θα προσπαθούμε να φτιάξουμε φέουδα και ομαδούλες μέσα στο κόμμα περιμένοντας το πρώτο στραβοπάτημα της ηγεσίας για να ζητήσουμε εκ νέου και πριν την ώρα εκλογές.
Τα στελέχη μας τις πιθανές φιλοδοξίες τους θα πρέπει να τις διαχειρίζονται με σοβαρότητα να τις καταθέτουνε στα όργανα και να υπάρχει προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο, αλλά πάνω από όλα στον κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε να μην διχάζεται η βάση του κινήματος.
Τούτην την ώρα οφείλουμε όλοι ψύχραιμα να αναλύσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που σίγουρα όλοι θα θέλαμε να είναι διαφορετικό, και να παραθέσουμε τις θέσεις μας στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είχε και έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα.
Τοπικές οργανώσεις, Νομαρχιακές επιτροπές Κεντρική επιτροπή και πολιτικό συμβούλιο πρέπει να βγει στην κοινωνία και να προτάξουν τις θέσεις μας.
Οι εσωκομματικές εκλογές στην ώρα τους, ο Πρόεδρος έχει θητεία με ημερομηνία.
Κατά την γνώμη μου δεν συντρέχει λόγος άμεσης προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες.
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκλεγμένος δημοκρατικά και με μεγάλη πλειοψηφία.
Όποιος επιθυμεί την ανοδική πορεία του κινήματος τον στηρίζει, καταθέτοντας φυσικά τις πιθανές διαφωνίες μέσα στα όργανα αλλά με γνώμονα πάντα την νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Όταν έρθει η ώρα όλοι θα εκφραστούμε και όλοι θα κριθούμε.