Ιταλία: Άφησαν εργάτη γης με κομμένο χέρι να πεθάνει στον δρόμο

Για «βάρβαρη εκμετάλλευση» κάνουν λόγο συνδικαλιστές στην Ιταλία, μετά τον θάνατο ενός Ινδού εργάτη γης, ο οποίος φέρεται να εγκαταλείφθηκε από τον εργοδότη του σε δρόμο μετά από ατύχημα που του έκοψε το χέρι.

Ο Satnam Singh, 31 ετών, τραυματίστηκε τη Δευτέρα ενώ εργαζόταν σε μηχανήματα σε ένα αγρόκτημα στη Λατίνα, μια αγροτική περιοχή κοντά στη Ρώμη με μεγάλη κοινότητα Ινδών μεταναστών εργατών, σύμφωνα με τον Guardian.

Τον παράτησαν έξω από το σπίτι του
Ο Singh, ο οποίος ήρθε στην Ιταλία με τη σύζυγό του πριν από τρία χρόνια, φέρεται να έμεινε με το χέρι του κομμένο στο δρόμο έξω από το σπίτι του στο Borgo Santa Maria.

Η αστυνομία δήλωσε ότι κλήθηκε από τη σύζυγό του και στάλθηκε αεροσκάφος ασθενοφόρου για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο San Camillo Forlalini στη Ρώμη, όπου πέθανε από τα τραύματά του την Τετάρτη.

Ο Ιταλός εργοδότης του ερευνάται για ανθρωποκτονία, παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας στον χώρο εργασίας και παράλειψη παροχής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, ο Σινγκ εργαζόταν σε μηχάνημα περιτύλιξης πλαστικών ρολών που ήταν προσαρτημένο σε τρακτέρ όταν συνέβη το ατύχημα.

«Φτάνει πια»
«Στη φρίκη του ατυχήματος προστίθεται το γεγονός ότι, αντί να διασωθεί, ο Ινδός εργάτης γης πετάχτηκε κοντά στο σπίτι του», δήλωσε στην εφημερίδα Il Giorno η Laura Hardeep Kaur, γενική γραμματέας της μονάδας Frosinone-Latina του συνδικάτου Flai Cgil.

«Τον άφησαν στο δρόμο σαν μια σακούλα με κουρέλια, σαν ένα σάκο με σκουπίδια … παρά το γεγονός ότι η σύζυγός του παρακάλεσε [τον εργοδότη] να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εδώ δεν βρισκόμαστε μόνο μπροστά σε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, το οποίο από μόνο του είναι ήδη ανησυχητικό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια βάρβαρη εκμετάλλευση. Φτάνει πια».

Η Λατίνα είναι γνωστή ως περιοχή εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών. Ο Hardeep Kaur δήλωσε ότι ο Singh εργαζόταν για 5 ευρώ την ώρα χωρίς νόμιμη σύμβαση εργασίας. «Οι αλλοδαποί εργάτες συνεχίζουν να είναι αόρατοι, στο έλεος άγριων αφεντικών, συχνά Ιταλών», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις των κομμάτων
Η υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Μαρίνα Καλντερόνε, καταδίκασε την «πραγματική πράξη βαρβαρότητας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. «Ο Ινδός εργάτης γης που υπέστη σοβαρό ατύχημα στην ύπαιθρο της Λατίνα και εγκαταλείφθηκε σε πολύ σοβαρές συνθήκες … πέθανε», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση της Giorgia Meloni βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή … για την καταπολέμηση κάθε μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης». Πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους και στην οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) καταδίκασε τη μεταχείριση του άνδρα ως «ήττα για τον πολιτισμό», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να απαλλαγεί η Ιταλία από τις λεγόμενες «αγρο-μαφίες» που διευθύνουν τα κυκλώματα εργασίας των μεταναστών.
Πηγή: in.gr