Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Nέας Δημοκρατίας, με αρκετούς βουλευτές να επιτείθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «κεντρώα στροφή που έχει πάρει το κόμμα και η κυβέρνηση».
Η πρώτη ένταση δημιουργήθηκε κατά την ομιλία του Μάριου Σαλμά, ο οποίος ήταν και ο μόνος βουλευτής που με επιστολή του είχε ζητήσει την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κ. Σαλμάς άσκησε ευθέως κριτική κατά του πρωθυπουργού και τον ρώτησε:
«Είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς; Πείτε μου πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα; Οι Ισχυροί μπορούν να το κάνουν αμέσως. Είμαστε κυβέρνηση ολιγοπωλίων.Επιμείνατε στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας και στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια στους υπουργούς.
Γίνονται περίεργοι διαγωνισμοί όπως ένας που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού με εταιρεία για υπηρεσίες καφέ».
Ήταν τόσο έντονη η κριτική του κ. Σαλμά ώστε ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να του απαντήσει άμεσα και δηκτικά λέγοντας:
«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Όχι σε μένα που πήραμε 41% ότι είμαστε κυβέρνηση ολιγοπωλίων. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς και δεν δέχομαι καμία σκιά για την κυβέρνηση».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε στην ιδεολογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που πλήγωσε την βάση της παράταξης όπως είπε και ζήτησε ξεκάθαρες ιδεολογικές απαντήσεις προσθέτοντας ότι η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει με αλλοίωση της ιδεολογίας της.
Στην διεύρυνση και την ιδεολογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι αυτό είναι καλό».
Μάλιστα και ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας «ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της. Έχω υπηρετήσει πολλούς προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, αυτή την υποτίμηση των βουλευτών και της κοινοβουλευτικής ομάδας την βλέπω για πρώτη φορά. Με εξαίρεση τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν έχει ανασχηματιστεί κανένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Μα τι στο διάολο όλα τέλεια τα κάνουν αυτοί και φταίνε μόνο οι βουλευτές».
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει και στο Νικήτα Κακλαμάνη λέγοντας «να σου θυμίσω ότι έχω κάνει δεκάδες ομιλίες με αναφορές στη διακήρυξη της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα».
Με επικριτικούς τόνους αναφέρθηκαν πολλοί βουλευτές στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι είναι ζήτημα ταυτότητας της παράταξης και η ψήφιση του προκάλεσε ρήξη και σφοδρή ενόχληση στην βάση του κόμματος.
“Ο κόσμος είναι στα κάγκελα με τον γάμο και το επινίκιο γλέντι που έκαναν οι υπουργοί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μας στοίχισε πάρα πολύ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει η αίσθηση μονιμότητας σε υπουργούς, υφυπουργούς και διοικητές οργανισμών. Εμείς με τους δικούς μας αγώνες τους κάναμε διοικητές οργανισμών και δεν μας υπολογίζουν. Είμαι 20 χρόνια βουλευτής και δεν μπορώ με διοικητή οργανισμού να μιλήσω στο τηλέφωνο”.
Στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αναφέρθηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης λέγοντας: “Ο νόμος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως είχα προβλέψει κοινοβουλευτικά, ενόχλησε έντονα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής μας βάσης, διότι θεωρήθηκε σημαντική αξιακή μετατόπιση του κόμματος μας από τις αρχές της συντηρητικής μας Παράταξης που πάντα προέκρινε την αξία την παραδοσιακής οικογένειας, την τριτεκνία και την πολυτεκνία και γενικότερα τη δημογραφική ενίσχυση του έθνους μας, έναντι προτάσεων που προέρχονται από τον ακτιβιστικό χώρο του διεθνούς δικαιωματισμού. Αυτοί δε που θύμωσαν δεν απείχαν απλά αλλά και καταψήφισαν. Εγώ το λέω χωρίς ωραιοποιήσεις”.
Μάλιστα ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην αλαζονεία των υπουργών στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους ανέλαβαν για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο:
“Μια συμβουλή του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης που δεν πρέπει στιγμή να ξεχάσουν:
«Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις…»
Ο Κώστας Βλάσης από την Αρκαδία ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστο και το μήνυμα δεν ελήφθη, κάνοντας και επίθεση στον Ακη Σκέρτσο.
“Βγήκε ο άνθρωπος του πρωινού καφέ στην τηλεόραση και έδειξε ότι είστε αμετανόητοι. Αν δεν αλλάξουμε στις επόμενες εκλογές ο κόσμος που πήγε στην αποχή ή στην παραλία θα πει επειδή δεν σας εμπιστευόμαστε συγκυβέρνησε με την Λατινοπούλου και τον Βελόπουλο να τελειώνουμε”.
Ο Δημήτρης Κυριαζίδης βουλευτής Δράμας αναφέρθηκε στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας λέγοντας ότι οι βουλευτές αισθάνονται πλήρως ανυπόληπτοι.
Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι υπάρχει αξιακό και ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της βάση της παρατάξεως και της κυβέρνησης και υπάρχουν για πρώτη φορά σοβαρές αμφιβολίες από τους πολίτες για το αν μπορούμε πράγματι να τα καταφέρουμε. Είναι αποξενωμένοι, είπε, οι παραδοσιακοί και συντηρητικοί από ανθρώπους από την παράταξη μας.
Και ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τον Έβρο έκανε λόγο για το χάσμα βουλευτών – κυβέρνησης λέγοντας ότι η απόστασή τους είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Αρκετοί βουλευτές έκαναν λόγο για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας με πιο αιχμηρό τον Γιώργο Βλάχο να λέει ότι από εδω και πέρα δεν θα είναι δεδομένος σε ψηφοφορίες.
«Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Ο Θανάσης Πλεύρης μίλησε για το νομοσχέδιο που φορολόγησε τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για την ισότητα στο γάμο λέγοντας “ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας, πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας”.
Στα φαινόμενα αλαζονείας αναφέρθηκε η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη που έκανε λογο για λουδοβικισμό που στοίχισε στη ΝΔ και προσθεσε πως ή θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ή θα πάμε σπίτι μας.
Στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αναφέρθηκε και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου λεγοντας «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα». Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 5 ωρες και ο πρωθυπουργός βγαίνοντας από την αίθουσα της ολομέλειας και συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε οτι «ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα»,
Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος στην μακροσκελή τοποθέτησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους αγρότες και τις επιδοτήσεις λέγοντας: «Έχουμε κάθε χρόνο το ίδιο ποσό να μοιράσουμε και κάθε χρόνο τα κάνουμε μούσκεμα».
Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε ότι: «Δεν μας στοίχισε η ψήφιση του νόμου αλλά το πριν και μετά με το φανατισμό και τα φροντιστήρια στους βουλευτές».
Ζήτησε διαφάνεια στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και όχι πολιτικαντισμούς με αρμόδιους υπουργούς να παίρνουν τηλέφωνο και να λένε ότι «καθάρισαν». Τέλος μίλησε για ορισμένους απρεπείς υπουργούς λέγοντας ότι «εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από του πολίτες».