Βόλος: Σοκάρουν οι εικόνες από το Κοιμητήριο Ταξιαρχών- Διάλυση, εγκατάλειψη, καταστροφή

Σοκάρουν οι εικόνες από το ιστορικό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών, έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο γλυπτικής, όπου υπάρχουν έργα ποικίλα, μικρών και μεγάλων, άσημων και φημισμένων καλλιτεχνών. Το Κοιμητήριο παρουσιάζει εικόνα που προκαλεί ανατρχίλα από την εγκατάλειψη και την καταστροφή.  Το κοιμητήριο Ταξιαρχών, δημιουργήθηκε το 1882, αμέσως μετά την απελευθέρωση του Βόλου από τους Τούρκους, από τον τότε δήμαρχο Παγασών Γεώργιο Καρτάλη. Το κοιμητήριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του, με το ΦΕΚ.506/β/1-7-1996, λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής, μορφολογικής και ιστορικής του αξίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι ταφές έπαυσαν οριστικά και σήμερα έχει εγκαταλειφθεί από την δημοτική αρχή.

Στο κοιμητήριο Ταξιαρχών υπάρχουν περίπου 1.000 οικογενειακοί τάφοι και 100 γλυπτά.

Χθες, στην 16η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Βόλου το κονδύλι που προβλεπόταν για εργασίες στα Κοιμητήρια Βόλου και Νέας Ιωνίας μειώθηκε από 100.000 που αρχικά προβλεπόταν, κατά 99.900 ευρώ και τελικά κατέληξε στα 100 ευρώ.
Σήμερα, μια μέρα μετά την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η κατάσταση στο Κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας, που έχει κριθεί στο σύνολό του διατηρητέο Μνημείο, έχει ως οι φωτογραφίες του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Γαργάλα εμφανίζουν, ο οποίος προχώρησε και στην σχετική καταγγελία.

Στις δυο πρώτες φωτογραφίες η Είσοδος του Κοιμητηρίου . Τα δένδρα έχουν πέσει από την εποχή του Daniel και Elias και παραμένουν ως έχουν από τότε. Και δεν έχει ευθύνη κανείς άλλος εκτός από την δημοτική αρχή Βόλου για την αποκατάσταση του χώρου εντός του Κοιμητηρίου.

Στις επόμενες φωτογραφίες η κατάσταση εμφανίζει την μορφή του Μνημείου στο Βορειοδυτικό του άκρο και όμπρο των παρακείμενων κατοικιών, την κατάσταση στο κεντρικό προς Βορρά Τμήμα του Κοιμητηρίου και την κατάσταση του Μνημείου στο παραπλεύρως της οδού Μελίνας Μερκούρη τμήμα του.


“Μπορεί κανείς να διαπιστώσει λοιπόν μετά από όλα αυτά, το πως αντιλαμβάνεται η παρούσα δημοτική αρχή  την ευθύνη της απέναντι στην Μνήμη,στη διατήρηση της Μνημειακής και Ιστορικής παρακαταθήκης της πόλης, στην υγειονομική προστασία των περιοίκων και των επισκεπτών του Μνημείου, στην τιμή σε πεσόντες υπέρ βωμών και εστιών και αναπήρους πολέμου, στις οικογένειες των ανθρώπων που στο κάτω κάτω συνέβαλαν έτσι ώστε να φτιαχτεί αυτή η πόλη και χάθηκαν για πάντα, αφήνοντας το προσωπικό τους ίχνος ανεξίτηλο στην πόλη αυτή.
Άξιο μνημόνευσης η απόλυτη σιωπή των Ιερωμένων που λειτουργούν στον χώρο αυτό.
Άξιο μνημόνευσης η αδράνεια έως απουσία της αρμόδιας αντιδημαρχίας.
Άξιο μνημόνευσης η τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Άξιο μνημόνευσης η υπεράνθρωπη και σε συνθήκες γαλέρας προσπάθεια των περισσότερων από τους ελάχιστους ούτως ή άλλως εργαζομένους.
Άξιο μνημόνευσης η γαλαντόμα παροχή του Προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής \,των 100 ευρώ για τις εργασίες που απαιτούνται.
Άξιο μνημόνευσης τα μεγάλα και παχιά λόγια της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση του χώρου και ένταξη του στο Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων, προεκλογική, για να θυμηθούμε, επί δυο τετραετίες μάλιστα προτάση της.
Άξιο μνημόνευσης το 54,79% της παράταξης Μπέου στην Νέα Ιωνία, στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές. Άξιο μνημόνευσης η ανοχή πάντων ελεγκτών και πασών εξουσιών έναντι της παρούσας δημοτικής αρχής . Πλην φωτεινών εξαιρέσεων, που είναι γνωστή η ταυτότητά τους”, δήλωσε ο κ. Γαργάλας.