Την διαβεβαίωση ότι η σχεδιαζόμενη δημιουργία σταθμού LNG στον Παγασητικό δεν έχει προοπτικές υλοποίησης και δεν θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ την τοπική κοινωνία, έδωσε σήμερα από την Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλου.
Οι δυο βουλευτές Μαγνησίας αναφέρθηκαν στις τεράστιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και υπογράμμισαν, για μια ακόμη φορά, τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, σε περίπτωση τυχόν υλοποίησης της επένδυσης.
Όπως είπε ο κ. Μπουκώρος, η Μαγνησία αποτελεί μια περιοχή τουριστικής ανάπτυξης που έχει πληγεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και οι επιχειρηματίες πληρώνουν, εκτός των άλλων, το τίμημα μιας έντονης δυσφήμησης για το LNG στον Παγασητικό Αντιδρά σύσσωμη η τοπική κοινωνία και όλοι οι επιστημονικοί φορείς, ωστόσο οι υπηρεσίες γνωμοδοτούν θετικά δημιουργώντας κοινωνική ένταση και αναστάτωση σε μια περιοχή που έχει πληγεί. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν καθησυχάζουν τους πολίτες, που επιθυμούν ρητή δέσμευση.
«Να απαντήσετε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Μεϊκόπουλος. «Η τοπική κοινωνία αγωνιά και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το τι θα γίνει τελικά, αφού τα στάδια αδειοδότησης προχωρούν κανονικά υπογείως».
Απαντώντας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. «Άρα αυτή η επένδυση δεν έχει προοπτικές υλοποίησης σε επίπεδο οικονομικής και πολιτικής βιωσιμότητας στην παρούσα φάση. Δεν θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν είναι βιώσιμη η επένδυση, εμπιστεύομαι αυτό που είπατε ότι οι υπηρεσίες θα είναι αυστηρές και θα πάψει να ανησυχεί οριστικά η τοπική κοινωνία με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν», σχολίασε ο Χρ. Μπουκώρος.
Από την πλευρά του ο Αλ. Μεϊκόπουλος σημείωσε ότι εκλαμβάνει τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη ως την μέγιστη θεσμική δέσμευση σε σχέση με τον χαρακτήρα της επένδυσης.
«Χαιρετίζουμε την δέσμευση που έγινε από τον βήμα της Βουλής, όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί χρειάστηκαν τόσα χρόνια και μπήκαν στην ζυγαριά, από την μία η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και από την άλλη η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία εναντιώθηκε στην σχεδιαζόμενη επένδυση και αυτόν τον αγώνα δεν δικαιούται να τον καρπωθεί κανείς άλλος. Περιμένουμε την τελική διαβεβαίωση για να κλείσει οριστικά και με θετικό τρόπο αυτό το μείζον ζήτημα», είπε ο βουλευτής.
Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις για την θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η λειτουργία του υπουργείου πρέπει να είναι πάντα θεσμική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κρίνονται τα ζητήματα και πολιτικά.