Άνω-κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου για την εκμετάλλευση του δάσους Μηλεών 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου απορρίφθηκε εισήγηση του αντιδημάρχου Μηλεών Α. Διανέλου για την ανάθεση εκμετάλλευσης περιοχών του δάσους Μηλεών στον Δασικό Συνεταιρισμό κατοίκων της περιοχής. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Σωλήνης, από μόνη της η απόρριψη της εισήγησης του Αντιδημάρχου αποτελεί πρωτοφανές γεγονός αφού τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (καταγόμενοι από τον Άγιο Γεώργιο) καταψήφισαν την πρόταση. “Προφανώς είχαν τους λόγους τους. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στη Δημοτική Επιτροπή νέους (οικονομικούς) όρους υλοτομίας (!) σαν να μην πέρασε μια μέρα…..σαν να μην έλαβε καμία απορριπτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο”, σχολίασε ο κ. Σωλήνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γνωστή τουλάχιστον από έτους η υποβόσκουσα διαμαρτυρία πολλών κατοίκων της περιοχής και κυρίως αυτών του Αγίου Γεωργίου για την εκμετάλλευση του δάσους. Θεωρούν ότι ο δασικός συνεταιρισμός υλοτομεί ανεξέλεγκτα και ίσως με την ανοχή του Δημάρχου και τον μη έλεγχο των δασικών υπηρεσιών (Δασαρχείου). Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι συντελείται μία οικολογική καταστροφή με την ανεξέλεγκτη υλοτομία, τη δημιουργία δρόμων σε παρθένο δάσος και την καταστροφή φυσικών πηγών.

Η παράταξη “Δυναμικά Μπροστά” δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει όλες τις απόψεις από όλες τις πλευρές (δήμο, δασαρχείο, δασικό συνεταιρισμό, κατοίκους τοπικών κοινοτήτων) για τα τεκταινόμενα στο δάσος της Δ.Ε.Μηλεών. Θα διασταυρώσει τις απόψεις αυτές με τις αντίστοιχες επιστημονικές απόψεις (δασολόγων και γεωλόγων), θα διαμορφώσει άποψη και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα.

“Η θέση της παράταξης μας είναι ότι το δάσος αποτελεί έναν ανεκτίμητο πόρο για την περιοχή μας. Πρέπει να διαφυλαχθεί και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί λελογισμένα. Μόνο οι ανάλογες διαχειριστικές μελέτες σε καθαρά επιστημονική βάση θα μας δείξουν τον τρόπο. Και βέβαια η αξιοποίηση δε θα αφορά μόνο την ελεγχόμενη υλοτομία αλλά και την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών, τη δημιουργία μονοπατιών, καταφυγίων, πάρκων κλπ.”, τόνισε ο κ. Σωλήνης.