Στη δίνη ραγδαίων εξελίξεων βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διακινούνται σενάρια για τους εργαζόμενους και τη λειτουργία τους. Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία έχοντας στην ημερήσια διάταξη την εφημερίδα Αυγή και τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ενώ θα συζητήσει τις προτάσεις που έχει σχηματίσει η Οικονομική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο. Η παύση έκδοσης της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» φαίνεται πως ήταν μόνον η αρχή, καθώς η διεύθυνση του «105,5 Στο Κόκκινο» παρουσίασε σε εκπρόσωπο των εργαζομένων επιλογές με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Στο μεταξύ, όμως, οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα παραμένουν απλήρωτοι.
Οι ενέργειες και οι αποφάσεις για την Αυγή
Δημοσίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάλει αρχικά την παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου ως «μονόδρομο» προκειμένου να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας στην εφημερίδα. Έλεγε μάλιστα πως όσοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στο καθημερινό έντυπο θα μεταφέρονταν στην ιστοσελίδα και την κυριακάτικη έκδοση. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συνεντεύξεις και ανακοινώσεις τους απαντούσαν, όμως, πως δεν έχει κατατεθεί κανένα σχέδιο αναφορικά με το μέλλον της εφημερίδας, εκφράζοντας την ανησυχία τους.
Στελέχη της Κουμουνδούρου, που γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας, έλεγαν όμως πως αυτή η παύση έκδοσης της καθημερινής Αυγής από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της εφημερίδας, και σημείωναν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη περικοπή εξόδων. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τα γραφεία των δύο μέσων, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τους παρουσίασε ακόμα τρεις εναλλακτικές, που επιβεβαίωναν πως θα ληφθούν κι άλλες σφοδρές αποφάσεις: Την παραχώρηση της Αυγής στους εργαζόμενούς της, την συνδιαχείρισή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εργαζόμενούς της και την εύρεση ιδιώτη επενδυτή.
Οι δύο πρώτες λύσεις είναι αντικειμενικά δύσκολες στην εφαρμογή τους, ενώ πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα στερείτο την εφημερίδα του. Η εύρεση ιδιώτη, δε, θα έβρισκε τεράστιες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε απέμενε μια άλλη λύση, πιο οδυνηρή, που όμως μέχρι σήμερα δεν είχε ειπωθεί. Η μείωση του εργατικού κόστους, ήτοι απολύσεις ή αποχωρήσεις εργαζομένων.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά, επισήμανε χτες στο ΣΚΑΙ πως το θέμα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Λίγες μέρες με το κάλεσμα Κασσελάκη σε όλα τα στελέχη και τα μέλη να ενισχύσουν τα κομματικά μέσα, η Βούλα Κεχαγιά είπε πως «η οικονομική συνδρομή των μελών του κόμματος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει μια τέτοια επιλογή», ενώ δήλωσε άγνοια για το εάν εξετάζεται η εναλλακτική σύμπραξης με ιδιώτη επενδυτή.
Η κρίση αφορά και το Κόκκινο
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας τρόπους για να μειώσει το χρηματικό ποσό που δίνει κάθε χρόνο στα κομματικά του μέσα, αναζήτησε επιλογές και στο ραδιόφωνό του, τον «105,5 Στο Κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες η διεύθυνση του σταθμού συνομίλησε με εκπρόσωπο των εργαζομένων και του παρουσίασε ορισμένες επιλογές, που σκοπεύει να υιοθετήσει: Αφενός την παύση κάθε εκπομπής που θα μεταδίδεται μετά τις 3 το μεσημέρι και αφετέρου πρόγραμμα οικοιοθελών αποχωρήσεων εργαζομένων του.
Η επιλογή για παύση εκπομπών μετά τις 3 το μεσημέρι με την έναρξη της νέας σεζόν, θα επιφέρει παύση απασχόλησης σε αρκετούς δημοσιογράφους που παρουσιάζουν ή επιμελούνται εκπομπές τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ θα χαθεί κρίσιμο μερίδιο της ακροαματικότητας του ραδιοφώνου. Ορισμένοι ανάμεσα στους εργαζόμενους εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την πρώτη φάση εφαρμογής ενός σχεδίου που θα φέρει ιδιώτη επενδυτή εντός του ραδιοφωνικού σταθμού, δια της υπενοικίασης ζωνών του προγράμματος.
Όσον αφορά, δε, το πρόγραμμα εθελουσιών, η διεύθυνση του σταθμού εμφανίζεται έτοιμη να προτείνει αυτή τη λύση σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο για να πετύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειάζονται αφενός πόροι και αφετέρου το ίδιο το πρόγραμμα να είναι ελκυστικό. Είναι άγνωστο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έχει τώρα αυτούς τους πόρους.
Η ιστορία των οικονομικών των δύο μέσων
Το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε η Αυγή και προκάλεσαν διόγκωση των προβλημάτων της, δεν ήταν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν εκτενώς το θέμα, αλλά η παύση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών την εποχή εφαρμογής των μνημονίων. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κατευθύνει περισσότερους πόρους από την κρατική επιχορήγησή τους προς τα κομματικά μέσα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2020 η πραγματική ζημία που παρήγαγε ο «όμιλος» της Αυγής και του Kόκκινου ανερχόταν σε 3,8 εκατ ευρω κατά έτος.
Στην πορεία των χρόνων έγιναν πολλές προσπάθειες να αναταχθούν τα μέσα του κόμματος, λένε τα ίδια στελέχη, με σημαντικότερη την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του 2022 (σε αυτό αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα, ισχυριζόμενους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν το εφάρμοσε). Το 2022 η πραγματική ζημιά και επιβάρυνση για τον μέτοχο δεν ξεπέρασε τα 3,1 εκατ. ευρώ, μειώνοντας κατά 700.000 ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης μέσα σε ένα έτος. Παράλληλα, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ρυθμίστηκαν και εξοφλούνταν κανονικά.
Οι προβλέψεις για τις επόμενες χρονιές, θυμούνται τα ίδια στελέχη, δεν ήταν δυσοίωνες. Τουναντίον, λένε, το 2023 η πραγματική ζημιά αναμένονταν να περιοριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω υψηλών διαφημιστικών εσόδων ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαζόταν τελικά να κατευθύνει στα κομματικά μέσα κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ. Όσον δε για τις επόμενες χρονιές, τα οικονομικά των δύο μέσων αναμενόταν μέχρι το 2027 να είναι εξαιρετικά υγιή, καθώς θα αποπληρώνονταν πλήρως ρυθμίσεις, καθιστώντας τα επιχειρήσεις δίχως χρέη.
Στο μεταξύ, όπως λένε τα ίδια στελέχη, αποπληρώθηκε πλήρως το δάνειο της Αυγής, αποπληρώθηκαν τρεις μισθοί που χρωστούσε η εταιρία στους εργαζόμενους από προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 2020 δεν καθυστέρησε ποτέ η καταβολή μισθών.
Τι έφταιξε και ήρθε η ανάγκη για τόσο δραματικές αποφάσεις; Οι απαντήσεις που δίνουν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διαφορετικές. Άνθρωποι κοντά τον Στέφανο Κασσελάκη ρίχνουν όλο το φταίξιμο στις κακές εκλογικές επιδόσεις, που επέφεραν μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υποστηρίζουν πως «κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» σημειώνοντας πως «έγιναν αθρόες προσλήψεις στο ραδιόφωνο την εφημερίδα, ενώ δόθηκαν αφειδώς αυξήσεις σε εργαζόμενους, εκτινάσσοντας το σχετικό κόστος». Σημειώνουν, δε, με νόημα πως «κάθε κανονικός επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει την ταμειακή ροή της επιχείρησής του σε βάθος έτους. Τώρα τα μέσα “έσκασαν” εν μια νυκτί. Κάτι δεν πάει καλά».
Πηγή: ethnos.gr