«Πρωταθλητές» για την αγάπη
Για την αγάπη αψήφησαν κάθε κίνδυνο: δύο λιοντάρια έκαναν ταξίδι-ρεκόρ σε ποτάμι της Αφρικής, γεμάτο κροκοδείλους, ιπποποτάμους και άλλους άγριους θηρευτές, προκειμένου να βρουν ταίρι.
Το ταξίδι των δύο αδελφών, Τζέικομπ και Τίμπου, στο κανάλι Καζίνγκα της Ουγκάντας καταγράφηκε με θερμικές κάμερες νυχτερινής όρασης, προσαρμοσμένες σε drones.
Τα δύο αρσενικά, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφεραν να κολυμπήσουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο διασχίζοντας το κανάλι.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Αλεξάντερ Μπρατσκόφσκι από το Πανεπιστήμιο του Γκρίφιθ, έκανε ειδική μνεία στον 10χρονο Τζέικομπ, λέγοντας πως «πρόκειται για αιλουροειδές πράγματι εφτάψυχο».
«Στοιχηματίζω σε ό,τι έχω πως πρόκειται για το πιο δυνατό λιοντάρι της Αφρικής: το τραυμάτισε βουβάλι με τα κέρατά του, η οικογένειά του δηλητηριάστηκε από λαθροθήρες, πιάστηκε σε παγίδα λαθροκυνηγού και τελικά έχασε το πόδι του σε ένα άλλο περιστατικό απόπειρας λαθροθηρίας, όπου παγιδεύτηκε σε ατσάλινη παγίδα», εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Μπρατσκόφσκι, το γεγονός ότι ο Τζέικομπ και ο Τίμπου κατάφεραν να επιβιώσουν τόσο καιρό σε ένα εθνικό πάρκο κάτω από σημαντικές ανθρώπινες πιέσεις –μεταξύ άλλων λόγω των υψηλών ποσοστών λαθροθηρίας– ήταν από μόνο του ένας άθλος.
Ο Τζέικομπ, τρίποδος και δέκα χρόνων, είναι το πιο δυνατό λιοντάρι της Αφρικής, λένε οι επιστήμονες, αφού έχει επιβιώσει από κάθε λογής δοκιμασίες – Φωτ.: ALEX BRACZKOWSKI
Οπως καταδεικνύει η έρευνά του, ο πληθυσμός των λιονταριών, ιδίως των θηλυκών, στο συγκεκριμένο εθνικό πάρκο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, κυρίως ανθρωπογενών.
«Η αναλογία αρσενικών – θηλυκών στο πάρκο είναι δύο προς ένα και αυτός είναι ο λόγος που εκτιμούμε πως τα λιοντάρια αυτά αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν το ποτάμι επειδή αναζητούν θηλυκά», εξηγεί ο Μπρατσκόφσκι, χαρακτηρίζοντας «απλώς θλιβερό» το ότι τα άγρια αιλουροειδή εξωθούνται σε τέτοιες θυσίες εξαιτίας των ανθρώπινων απειλών.
«Ο ανταγωνισμός για τις λέαινες στο πάρκο είναι άγριος και ήδη τα λιοντάρια είχαν χάσει μια μάχη για ταίρι, οπότε είναι πιθανό να έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στα θηλυκά στην άλλη πλευρά του καναλιού», εξηγεί ο Μπρατσκόφσκι.
«Υπάρχει μια μικρή γέφυρα προς την άλλη πλευρά, αλλά η παρουσία των ανθρώπων ήταν μάλλον αποτρεπτικός παράγοντας γι’ αυτά», κατέληξε.
Πηγή: kathimerini.gr