Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς της σύγχρονης Ελληνικής τηλεόρασης και του θεάτρου και όχι άδικα, αφού από την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στις πιο πετυχημένες τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με ταλαντούχους ηθοποιούς και σπουδαίους σκηνοθέτες.
Είναι αισιόδοξος τις περισσότερες μέρες της ζωής του, αν και υπάρχουν και μέρες που δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά θέλει να σκέφτεται θετικά, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Την αγάπη και τον θαυμασμό του κόσμου προς το πρόσωπό του, την δέχεται απλόχερα και είναι κάτι που τον χαροποιεί γιατί αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά του λειτουργεί θετικά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Δεν έχει επαγγελματικά απωθημένα, πάει κάθε φορά με τη χρονιά και είναι χαρούμενος με αυτά που έρχονται, αλλά και με αυτά που δεν έρχονται.
Είναι πολύ ευτυχισμένος και ευγνώμων για όλη του τη ζωή, με τα καλά και τα λιγότερο καλά της… που μπορεί και ξυπνάει κάθε μέρα και συναντάει το ήλιο, τους αγαπημένους του ανθρώπους και τον Βαλέ, τον τετράποδο φίλο του και συγκάτοικο.
Φέτος το καλοκαίρι ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θα περιοδεύσει σε 40 ανοιχτά θέατρα όλης της Ελλάδας ως «Ηρακλής Μαινόμενος», μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών.
Συνέντευξη στην Ουρανία Σταμούλη
Κύριε Δαδακαρίρη, φέτος το καλοκαίρι περιοδεύετε με την παράσταση «Ηρακλής Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τι σας έκανε να δεχτείτε την πρόταση του σκηνοθέτη και να συμμετέχετε στην συγκεκριμένη παράσταση;
Καταρχάς η συνάντηση με τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Ο Δημήτρης είναι από τους συγκλονιστικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ταλαντούχος, οραματιστής και πολύ πολύ δημιουργικός. Σε όλο αυτό συνέβαλε και το ίδιο το κείμενο, το οποίο είναι μια πολύ σκληρή και συνάμα μια πολύ όμορφη ιστορία και σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε και το καστ των ηθοποιών. Ο Γιώργος Γάλλος, η Στεφανία Γουλιώτη, η Ηρώ Μπέζου, με τους οποίους συνεργάζομαι για πρώτη φορά, και η Άννα Καλαϊτζίδου, με την οποία έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν. Η συνάντηση με τους ανθρώπους γενικά είναι πολύ βοηθητική στο να μπορείς να οργανώσεις τις σκέψεις σου, το συναίσθημα σου, και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς με σκοπό να μάθεις κάτι μέσα από όλο αυτό και να προχωρήσεις παρακάτω, να εξελιχθείς.
Τι πραγματεύεται ο «Ηρακλής Μαινόμενος» και πόσο απέχει αυτό το έργο, που γράφτηκε από τον Ευριπίδη αιώνες πριν, από τη σημερινή πραγματικότητα;
Το έργο πραγματεύεται την επιστροφή των ανθρώπων από την κόπωση της ζωής, την όποια κόπωση μπορεί να έχει ο καθένας μας από τη διαδρομή του. Την πραγματική ισοπέδωση των αξιών και την δύναμη το πώς η φιλία και η αλληλεγγύη μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν σε ένα καλύτερο αύριο και να έχουν την δύναμη κάθε μέρα να σηκωθούν και να προσπαθήσουν για ό,τι καλύτερο διαπραγματεύονται οι ίδιοι στη ζωή τους.
Το πόσο απέχει ένα έργο που γράφτηκε το 416 π.Χ. από το σήμερα…. μάλλον όχι πολύ. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Για όσους ορθώνουν το ανάστημα τους έπειτα από μια πτώση, δεν απέχει και πολύ. Γι’ αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν, είναι μια διαφορετική κατάσταση ή πραγματικότητα σε αυτό που τους συμβαίνει.
Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων;
Ασφαλώς το πιστεύω, αλοίμονο να μη πιστεύουμε σε αυτή την αξία. Προσπαθώ να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που αν μη τι άλλο έχουν τέτοιες αρχές στη ζωή τους, που στοιχείο του χαρακτήρα τους είναι η αλληλεγγύη, ο δεσμός δηλαδή που συνδέει τους ανθρώπους ως ένα σύνολο στη κοινωνία. Αν όμως τύχει και συναντήσω ανθρώπους που τους λείπει αυτό το χαρακτηριστικό, τότε προσπαθώ εγώ να τους δώσω το κίνητρο να το καταλάβουν. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πάντα, αλλά θέλω να ονειρεύομαι ένα κόσμο ο οποίος είναι αλληλέγγυος, έχει αγάπη και είναι υποστηρικτικός μέσα από ποικίλους τρόπους. Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο και μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για το αύριο.
Κύριε Δαδακαρίδη, που ταυτίζεστε με τον Ηρακλή και που σας βρίσκει αντίθετο;
Σίγουρα ταυτίζομαι στην δύναμη της φιλίας και με το πώς τελικά ο ίδιος ο άνθρωπος βρίσκει την δύναμη, από οτιδήποτε τον έχει ρίξει, από οτιδήποτε τον έχει γονατίσει, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, να σηκωθεί ξανά και να πάει προς το φως… να πάει προς τον τρόπο του συλλογισμού. Όσο γνώριζα και βίωνα τον Ηρακλή συνειδητοποιούσα ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας, την πόλη μας, την δουλειά μας, τους ανθρώπους. Να αγαπάμε και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι κάθε μέρα, χωρίς ρεπό! Αντίθετο δεν με βρίσκει πουθενά, αν με έβρισκε δεν θα μιλούσαμε τώρα, γιατί πολύ απλά δεν θα το είχα κάνει.
Δουλεύετε αδιάκοπα… Τον χειμώνα ανεβάσατε τις «Αινιγματικές Παραλλαγές» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και παράλληλα σας βλέπαμε σε δυο τηλεοπτικές σειρές, ενώ τώρα έχετε ξεκινήσει την καλοκαιρινή σας περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον «Ηρακλή Μαινόμενο». Πότε ξεκουράζεστε κύριε Δαδακαρίδη;
Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που μου αρέσει η δουλειά μου, την ευχαριστιέμαι και ό,τι κάνω το κάνω δίχως να δυσανασχετώ… Δεν αναζητώ την διακοπή από την καθημερινότητά μου, δεν με κουράζει η ζωή μου και την απολαμβάνω σε όλα της. Έχω την δυνατότητα να μπορώ μέσα από τη δουλειά μου να «διασκεδάζω» και είμαι διπλά ευγνώμων γι’ αυτό. Φυσικά υπάρχουν μέρες που η ψυχολογική ή η σωματική κούραση είναι μεγάλη, αλλά αυτές θα είναι ελάχιστες. Δεν με κουράζει η εργασία μου. Αν με αφήσεις χωρίς να κάνω τίποτα για τρεις ημέρες, την τέταρτη θα θέλω να κάνω κάτι, να ασχοληθώ με κάτι. Πάντως, όσες ώρες και να εργάζομαι θα βρω λίγο χρόνο να ξεκουραστώ και πάντα θα βρίσκω χρόνο, μέσα σε όλο αυτό το φορτωμένο πρόγραμμα, να περνάω στιγμές με τους αγαπημένους μου.
Τον χειμώνα που μας πέρασε σας απολαύσαμε στη μικρή οθόνη σε δύο άρτιες σειρές: στις «Ψυχοκόρες» και στον «Σασμό» με ένα καταπληκτικό καστ ηθοποιών. Πώς βιώνετε τις συνεργασίες σας και πώς αισθάνεστε όταν πρέπει να αποχαιρετίσετε τον ήρωα που υποδύεστε;
Πράγματι, ήταν μεγάλη μου χαρά να δουλέψω και στις «Ψυχοκόρες», τα γυρίσματα των οποίων έγιναν τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά και στον «Σασμό». Μόνο χαρά μπορείς να νιώσεις όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που είναι τόσο ταλαντούχοι και δημιουργικοί. Είτε αυτό αφορά τις «Ψυχοκόρες», που εξ αρχής μπορείς να φανταστείς την επιτυχία τους, διαβάζοντας το σενάριο που ήταν πολύ δυνατό, είτε αφορά τον «Σασμό» που μπαίνεις σε μια σειρά η οποία παίζεται δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία .
Αν μη τι άλλο, μπορώ να γνωρίζω πως κλείνουν οι κύκλοι, το κομμάτι της εργασίας μου πάντα έχει αρχή και τέλος. Όταν έχεις περάσει μέρος της ζωής σου σε ένα τόσο ευχάριστο περιβάλλον με ωραίους ανθρώπους μαζί και έχεις κάνει και κάτι δημιουργικό, περισσότερο από ό,τι φαντάζεσαι – γιατί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν ξέρεις το αποτέλεσμα – χαίρεσαι που ήσουν και συ κομμάτι από τη μία, από την άλλη εύχεσαι να ξαναβρεθείς σύντομα με δημιουργικούς ανθρώπους σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον.
Στο θέατρο προτιμάτε να παίζετε σε έναν χώρο σταθερά ή τις καλοκαιριές περιοδείες;
Προτιμώ να μπορώ να ονειρεύομαι μέσα από ένα θεατρικό έργο ένα σύμπαν το οποίο με εκφράζει, είτε αυτό είναι σε καλοκαιρινή περιοδεία, είτε σταθερά σε έναν χώρο. Αν το βρώ είμαι απόλυτα χαρούμενος, πόσο μάλλον αν έχω και σπουδαίους συνεργάτες γύρω μου.
Τα σχέδιά σας για τον χειμώνα που μας έρχεται;
Φέτος τον χειμώνα θα ανεβάσουμε την «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι, ένα έργο που υπάρχει σχεδόν δεκαεφτά χρόνια στο θέατρο, αλλά ο περισσότερος κόσμος το έμαθε πριν τρία περίπου χρόνια από τον κινηματογράφο. Έγινε η πρόταση από τον παραγωγό την οποία δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά γιατί είναι ένα έργο που με ακούμπησε και αποφασίσαμε να παλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο.
************************
Η παράσταση ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ θα έρθει στο Βόλο την Τρίτη 23 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Μαζί με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη πανω στη σκηνή θα δούμε τον Γιώργο Γάλλο, τη Στεφανία Γουλιώτη, την Ηρώ Μπέζου, την Άννα Καλαϊτζίδου, τον Γιάννη Κλίνη, την Αινεία Τσαμάτη, τον Νίκο Μήλια, την Γκαλ Ρομπίσα, τον Μπάμπη Γαλιατσάτο, τον Θανάση Ραφτόπουλο, τον Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής.
Εισιτήρια: https://tickets.public.gr/theater/iraklis-mainomenos/