Την απόκτηση νέου συστήματος παρακολουθήσεων σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τον δικό της νόμο του 2022 για τη διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών «spyware». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κλπ) από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται, επί της ουσίας, για ενεργοποίηση της πρόβλεψης το άρθρου 13 του νόμου 5002/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση διακήρυξε την απαγόρευση της διακίνησης τέτοιων λογισμικών αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές αρχές: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Προεδρικό Διάταγμα επιμελήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισηγήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων, για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της προμήθειας και της χρήσης ενός λογισμικού που προορίζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται πως ούτε η προμήθεια ούτε και η χρήση τέτοιων συστημάτων δημοσιοποιείται και η αγορά τους πραγματοποιείται με απόρρητα κονδύλια.
Συγκεκριμένα, με το νόμο της παρούσας κυβέρνησης, οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία ηλεκτρονικού λογισμικού από την ΕΥΠ καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας και του υπουργού Δικαιοσύνης, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ για τη λειτουργία του από την Αντιτρομοκρατική απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που επίσης δεν δημοσιεύεται.
Predator & Pegasus: Αυστηρές προϋποθέσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών κλίνει προς την απόκτηση ενός νέου «αόρατου» συστήματος παρακολούθησης. Πιο σύγχρονου από τα γνωστά πλέον Pegasus και το Predator. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για λογισμικά που δεν απαιτούν την αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος για την παγίδευση του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου.
Τέτοια συστήματα αναπτύσσονται για χρήση από ξένες υπηρεσίες. Με το «αγκάθι» να είναι πάντοτε η θεσμοθέτηση κι η τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων για να είναι νόμιμη η χρήση τους από τις κρατικές αρχές.
Οι εν λόγω προϋποθέσεις περιγράφονται κι αυτές από το νόμο 5002/2022 της παρούσας κυβέρνησης. Στον οποίο παραπέμπει και το σχεδιαζόμενο Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα ενημερωθεί για το νέο σύστημα παρακολουθήσεων αφού ολοκληρωθεί η προμήθεια του.