Οικόπεδα – «βόμβες» στα Παλαιά παραμένουν ακαθάριστα και απειλούν τη συνοικία- Δείτε εικόνες

Στη συνοικία των Παλαιών, η οποία εδώ και δέκα μήνες υποφέρει από τις επιπτώσεις των πολημμυρών, ο φόβος μιας νέας καταστροφής πλανάται στον αέρα. Ο λόγος για τα ακαθάριστα οικόπεδα με πυκνή βλάστηση που υπάρχουν στην περιοχή και αποτελούν απειλή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Κάτοικοι που μίλησαν στα gegonota.news έκαναν λόγο για εγκληματική ολιγωρία, ιδίως τις τελευταίες ημέρες που οι θερμοκρασίες έπιασαν… κόκκινο και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα Παλαιά, βρίσκονται μόλις 100 μέτρα από το δημαρχείο του Βόλου και η συνοικία είναι σε απόλυτη εγκατάλειψη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, είναι μεγάλος. Σε όλη τη συνοικία υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα, που απειλούν να προκαλέσουν πυρκαγιές και θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις περιουσίες και τις ζωές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά κάτοικος των Παλαιών, ο οποίος έκανε λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα σε πολλά σημεία της συνοικίας.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι την περασμένη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, έληξε η παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr) σχετικά με τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων, αλλά μέχρι και σήμερα καταγράφονται περιπτώσεις που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση των χώρων, μεγαλώνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου. «Καθημερινά ζούμε με τον φόβο ότι μια τυχαία σπίθα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Για όσους δεν συμμορφώθηκαν, ο Δήμος Βόλου οφείλει να εφαρμόσει όσα αναφέρει η νομοθεσία και να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα, για τα οποία υπάρχει πρόβλημα. Παρότι δεν έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουμε από τις πλημμύρες που μας έπληξαν πριν λίγους μήνες, τώρα φοβόμαστε ότι από μια φωτιά θα χάσουμε όσα μας απέμειναν. Είναι αδιανόητο», πρόσθεσε με νόημα άλλος κάτοικος, ο οποίος διαμένει στην οδό Παγασών και διαμαρτύρεται για οικόπεδο μεγάλης έκτασης που είναι γεμάτο ξερόχορτα.


Οι ανησυχίες που εκφράζονται, δεν είναι αβάσιμες. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» άφησαν πίσω τους μεγάλες ποσότητες οργανικών υλικών, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν ποτέ και με την καλοκαιρινή ξηρασία έχουν μετατραπεί σε εύφλεκτη ύλη. «Σε μικρή απόσταση από τα σπίτια μας, υπάρχουν οικόπεδα που θυμίζουν… ωρολογιακές βόμβες», σημείωσε στα gegonota.news ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες, νιώθει ανήμπορος να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και την ιδιοκτησία του.


Σύμφωνα με τα νέα μέτρα πυροπροστασίας, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οικόπεδα έπρεπε να έχουν καθαριστεί κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου και στη συνέχεια να συντηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Σε όσα δεν έγιναν τα προβλεπόμενα, ο Δήμος Βόλου οφείλει να διενεργήσει αυτεπάγγελτο καθαρισμό και να χρεώσει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες, όπως και να επιβάλλει πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή τους. Πέρα από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, τη δυνατότητα ελέγχου έχει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία επίσης είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του Νόμου 5075/2023.

Τα οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί
Επτά είναι οι σοβαρότερες περιπτώσεις με ακαθάριστα οικόπεδα, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των gegonota.news, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού που πραγματοποίησε στη συνοικία των Παλαιών και για τα οποία κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν την άμεση παρέμβαση των Αρχών.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Επί της οδού Γρ. Λαμπράκη, όπου κάποτε λειτουργούσε το εργοστάσιο Αξελού, το οικόπεδο που περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, θυμίζει… δάσος. Πέρα από τα δέντρα και την οργιώδη βλάστηση, υπάρχουν τεράστιοι όγκοι από ξερά χόρτα και κλαδιά, ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν τα απορρίμματα και άλλα άχρηστα αντικείμενα που καταλήγουν εκεί από ασυνείδητους. Το οικόπεδο εμφανίζεται δεσμευμένο από Τράπεζα, ενώ παρότι υπήρξαν αναφορές στους υπεύθυνους τοπικού υποκαταστήματος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
2) Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε οικόπεδο επί της οδού Σουλίου, ακριβώς απέναντι από το γήπεδο του Μαγνησιακού. Ξερά χόρτα και σκουπίδια κυριαρχούν στον χώρο, καθιστώντας το πεζοδρόμιο απροσπέλαστο για τους πεζούς.
3) Ένα ακόμη οικόπεδο, το οποίο παραμένει ακαθάριστο και εγκυμονεί κινδύνους για τους περίοικους, σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γιαννιτσών και Παπακυριαζή. Γειτνιάζει με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, ενώ τα όρια του φτάνουν μέχρι την Παγασών. Καλύπτει μεγάλη έκταση και οι κάτοικοι των Παλαιών ζητούν την αποψίλωση και την απομάκρυνση των ξερών χόρτων.
4) Πίσω από το Job Center του Δήμου Βόλου και πιο συγκεκριμένα επί των οδών Κιλκίς και Λήμνου, υπάρχει εγκαταλειμμένο οικόπεδο γεμάτο ξερόχορτα. Για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία έχει γίνει καταγγελία και στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου, αφού η περίφραξη από τσιμεντόλιθους είναι ετοιμόρροπη και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων.
5) Επί της οδού Σκρα, ακριβώς δίπλα από τις υπό ανέγερση κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπάρχουν αρκετά ακαθάριστα οικόπεδα, που φέρονται πως ανήκουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και ετοιμόρροπα κτίσματα, για τα οποία μάλιστα υπάρχει ανοικτή δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και εκκρεμεί η απόφαση της Πολεοδομίας Βόλου για την κατεδάφισή τους.
6) Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στο Χάνι Βατσαρέα, που ανήκει στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. Το ακίνητο, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αλμυρού, Μανωλάκη και Κροκίου έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς είναι το μοναδικό που σώζεται στη περιοχή των Παλαιών και το οποίο διατηρεί τη δομή και την οργάνωση των χώρων του στην αρχική τους μορφή. Το οικόπεδο έχει έκταση λίγο παραπάνω από ένα στρέμμα, και οι ακάλυπτοι χώροι του είναι γεμάτοι βλάστηση. Και καθώς υπάρχουν προβλήματα με τη στατική επάρκεια μεγάλου μέρους της περιτοίχισης, στα πεζοδρόμια επί των οδών Μανωλάκη και Αλμυρού έχει τοποθετηθεί σήμανση και περιφράχθηκαν, για να προστατεύονται οι διερχόμενοι από ενδεχόμενες πτώσεις σαθρών τμημάτων του κτίσματος.
7) Τέλος, έντονη βλάστηση υπάρχει και σε ένα άλλο κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ανήκει σε ιδιώτη. Ο λόγος για το Χάνι Δίκου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλμυρού και Μανωλάκη. Στους εσωτερικούς ακάλυπτους χώρους υπάρχουν δέντρα και έντονη βλάστηση, γεγονός που επίσης προκαλεί διαμαρτυρίες περιοίκων και επαγγελματιών. Για τα δύο χάνια, πάντως, λόγω του ότι είναι διατηρητέα και υπάρχουν ειδικοί όροι προστασίας τους, για οποιαδήποτε παρέμβαση στους χώρους, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Θεσσαλίας.