Έξω από τις πόρτες των δικαστικών αιθουσών θα βρίσκονται για άγνωστο χρονικό διάστημα οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι του Βόλου μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και, κυρίως, την απύθμενη αβελτηρία του ΤΑΙΠΕΔ! Ο,τι αποκλήθηκε «ρωσοαμερικανική σύγκρουση» λόγω του ενδιαφέροντος του Ιβάν Σαββίδη από τη μία και σχήματος αμερικανικών συμφερόντων από την άλλη, μετά τα πανηγύρια του ΤΑΙΠΕΔ όταν ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στον κ. Σαββίδη ήρθαν οι δικαστικές εμπλοκές, καθώς το αμερικανικό σχήμα πάτησε πάνω σε ένα διαδικαστικό θέμα -πλην εξόφθαλμο- στο οποίο για άγνωστο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες θέλουν επίσης να μην υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με τον καθαρισμό του λιμανιού μετά τον «Ντάνιελ», ενώ η κυβερνητική λιμενική πολιτική πάει για τριπλέτα αποτυχίας βλέποντας τι συμβαίνει με τον Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
Κέρδισε ο δεύτερος!
Μόλις πριν από ένα μήνα έγραφε η Εφ.Συν.», 9.5.2024, «Φτηνότερο το “Πόρτο Καρράς”, “φαρμάκι” ο Βόλος») πως τα πράγματα για το λιμάνι του Βόλου ήταν εξαιρετικά περίπλοκα αφού μπορεί το τίμημα εξαγοράς του, όπως είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ με τυμπανοκρουσίες, να ανήλθε στα 51 εκατομμύρια ευρώ (!!!), ωστόσο, όπως από τότε σημειώναμε («Εφ.Συν.», 29.9.2023, «Και το λιμάνι του Βόλου στον Σαββίδη»), υπήρχε και η δεύτερη κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε. Η δεύτερη κοινοπραξία με εξασφαλισμένη χρηματοδοτική στήριξη από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFS -είχε προσφέρει τα μισά- αρχικά προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΕΑΔΗΣΥ) και ακολούθως στο ΣτΕ και ήταν έτοιμη, αν έχανε, να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ε, δεν έχασε στο ΣτΕ, αλλά κέρδισε. Για την ακρίβεια, κέρδισε «παράταση», δηλαδή, ενώ η ΕΑΔΗΣΥ είχε προσπαθήσει να το παίξει Πόντιος Πιλάτος, το ΣτΕ την υποχρεώνει να αποφασίσει αυτή αν θα δεχθεί την προσφυγή του σχήματος Goldair Cargo-Goldair Handling. Στο σημείο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ χάνει και στις δύο περιπτώσεις: αν χάσει ο Σαββίδης θα προχωρήσει σε προσφυγές κατά της Goldair, αν κερδίσει θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η Goldair.
Και γιατί συμβαίνει αυτή η «φάρσα»; Διότι η Goldair πάτησε πάνω στην ασύγγνωστη αδιαφορία του ΤΑΙΠΕΔ να έχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη (εκτελεστικό μέλος) και να τον έχει τοποθετήσει συγχρόνως εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε.! Γιατί άραγε το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει -κατά παρέκκλιση του εσωτερικού κανονισμού- στον διορισμό του, άγνωστο! Γιατί το έχει αποδεχθεί και η ΟΛΘ ΑΕ, άγνωστο επίσης. Το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ οι προσφυγές της Goldair ήταν σε εξέλιξη, διέδιδε εν είδει επιχειρηματολογίας ότι στις συνεδριάσεις της ΟΛΘ ΑΕ για την εξαγορά του Βόλου ο κ. Σταμπουλίδης απείχε. Πόσο έωλο ήταν το επιχείρημα αποδείχθηκε περίτρανα με την απόφαση του ΣτΕ!!! Το ΤΑΙΠΕΔ και η ΟΛΘ Α.Ε. δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο ακόμη για τα γενόμενα!
Τον κ. Σταμπουλίδη τον βρήκαμε πριν από λίγες μόλις μέρες («Εφ.Συν.» 11.7.2024, «Αποκατάσταση βαθών στο λιμάνι του Βόλου»). Ηταν στην υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον εντεταλμένο σύμβουλο και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), δηλαδή τον κ. Σταμπουλίδη. Σύμφωνα με τη σύμβαση η PPF αναλαμβάνει την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης για λογαριασμό του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να καταστεί το λιμάνι του Βόλου πλήρως λειτουργικό, να αποκατασταθούν τα βάθη του μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Κατά το κοινώς λεγόμενο, μήνες τώρα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και επιπλέον ανέκυψε ζήτημα όταν διαπιστώθηκε ότι απαραίτητο για προκήρυξη διαγωνισμού ήταν να υπάρχει Περιβαλλοντική Μελέτη. Πιο απλά, όταν θα βγουν τα φερτά υλικά από το λιμάνι -θα είναι επικίνδυνα ή απλώς επιβλαβή;- πού θα εναποτεθούν; Φημολογείται ότι για το θέμα είχε ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου, αλλά η προειδοποίησή του χάθηκε… στα εισερχόμενα του ΤΑΙΠΕΔ! (Σημ.: δυο λόγια παραπάνω για τη συγκεκριμένη Μονάδα θα γράψουμε στην αυριανή έκδοση της «Εφ.Συν.»).
10 εκατ. ευρώ στον πάτο
Το κυβερνητικό αλαλούμ ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι φέτος και ύστερα από 80 συναπτά χρόνια σταμάτησαν τελείως τα δρομολόγια προς τις Σποράδες που πραγματοποιούνταν από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Κι όμως, στις 23 Νοεμβρίου 2023 ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη Ν.Δ. Φθιώτιδας -προεξάρχοντος του Χρήστου Σταϊκούρα- με τον γνωστό στόμφο αναφερόταν στα 9.800.000 ευρώ που είχαν δαπανηθεί για την ανακαίνιση του λιμανιού, δίνοντας τη «δυνατότητα και στον Αγιο Κωνσταντίνο, στην Περιφέρεια δηλαδή συνολικά της Στερεάς και ειδικά στη Φθιώτιδα, να υποδεχτεί και επισκέπτες, καθώς πια το λιμάνι θα μπορεί να είναι προσβάσιμο σε μικρά και σε μεσαία κρουαζιερόπλοια»!!! Τελικά, μόνο οι κυβερνητικές υποσχέσεις ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια, στον Αγιο Κωνσταντίνο τούς έμεινε το λιμάνι παρότι τα πλοία έφυγαν…
Για την Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό ότι τον Νοέμβριο του 2022, η κυβέρνηση είχε ματαιώσει τον διαγωνισμό πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) και είχε αναθέσει την ανάπτυξή του στο ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.
Οταν στις 22-3-2024 εκδόθηκε η απόφαση του κ. Στυλιανίδη για άδεια εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης βαθών και οδικής σύνδεση με τη νέα περιφερειακή οδό (28 εκατομμύρια ευρώ), όλοι είχαν αναθαρρήσει. Εσχάτως όμως ακούγονται φήμες που δεν θέλουμε να πιστέψουμε καθώς εδράζονται -για την ώρα- στην «κατάρα» του έργου που έχει ξεκινήσει το… 2002 και συνεχίζεται!