Μεϊκόπουλος:«Το ΕΣΥ πρέπει να επανασυστηθεί στους γιατρούς με κίνητρα, όχι με φύλλα πορείας»

Στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα τις πολιτικές
για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές,
συμμετείχε, χθες, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλ. Μεϊκόπουλος.

Έχοντας καταγράψει τις ανάγκες και τα ζητήματα που υπάρχουν στις δημόσιες δομές
υγείας των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της Μαγνησίας, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το ΕΣΥ δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τους γιατρούς, ενώ το ότι οι γιατροί δεν επιλέγουν το ΕΣΥ ούτε με περισσότερα χρήματα, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Οι λόγοι για τους οποίους αποχωρούν μαζικά οι γιατροί από το ΕΣΥ έχουν τεθεί επανειλημμένα από τις κατά τόπους ενώσεις ιατρών νοσοκομείων κέντρων υγείας. Είναι η υπερεφημέρευση, η υπερεργασία, οι χαμηλές αμοιβές, οι διαρκείς μετακινήσεις, και γενικά απουσία ισορροπίας μεταξύ ζωής και εργασίας.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, όχι μόνο οι δημόσιες δομές υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τα μεγάλα νοσοκομεία, καθιστούν επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας για το ΕΣΥ.

Η πρακτική του «εντέλλεσθε» έφερε μόνο παραιτήσεις και άγονες προκηρύξεις νέων θέσεων. Από την πανδημία κι έπειτα γίνεται συστηματικά κατάχρηση του επαγγελματικού πατριωτισμού των ανθρώπων του ΕΣΥ. Η έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εξουσιοδοτημένων γιατρών, αλλά έναν από τους χαμηλότερους κατά κεφαλήν νοσηλευτές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Επομένως:
Αν αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία,
Αν εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
Αν το ΕΣΥ επανασυστηθεί στους επαγγελματίες υγείας, με κίνητρα, όχι με
φύλλα πορείας,
Τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια.»
ανέφερε ο Αλ.Μεϊκόπουλος.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έχει καταθέσει μια πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη
τροπολογία με κίνητρα οικονομικής, διοικητικής και επιστημονικής φύσης προκειμένου να έρθουν γιατροί να υπηρετήσουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές και να παραμείνουν σε αυτές.

Ενδεικτικά:
Φορολογικά κίνητρα: Όπως και για όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ, διαφορετική φορολόγηση των τακτικών αποδοχών και των εισοδημάτων από εφημερίες, με υπαγωγή των τακτικών εφημεριών σε αυτοτελή φορολόγηση με ειδικό συντελεστή 20% και θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες υπερβάλλουσες εφημερίες και τις εφημερίες από μετακίνηση.

Στεγαστικό κίνητρο: Μετά την παρέλευση 7ετούς πραγματικής υπηρεσίας, επιδότηση του 50% της αντικειμενικής αξίας για την ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας (με υποχρέωση του ιατρού για παραμονή μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά 15ετίας από το διορισμό του στην δομή του ΕΣΥ) και η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείου πρώτης κατοικίας από το φόρο εισοδήματος) Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για την παραμονή είναι η ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.
Διοικητικά κίνητρα, όπως η ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη. Μετά από συνολική 10ετή παραμονή και 5ετή παραμονή στο βαθμό του Διευθυντή, εξέλιξη των υπηρετούντων διευθυντών στο βαθμό Συντονιστή Διευθυντή.
Επιστημονικά κίνητρα που απαντούν στην επιστημονική απομόνωση και εξέλιξη των ιατρών ΕΣΥ στις άγονες και προβληματικές περιοχές. Μετά την παρέλευση 3ετούς υπηρεσίας, δυνατότητα διενέργειας εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού και διδακτορικού κύκλου σπουδών με ανάληψη του κόστους των διδάκτρων από τα νοσοκομεία, με υποχρέωση του ιατρού (μετά την ολοκλήρωση) για ισόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο.