Μόνο το 13% γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας και μόλις το 1% των νέων

Περιορισμένη και ελλιπής είναι η ενημέρωση για τη ναυτιλία στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της Focus Bari με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ατόμων.

Στα συμπεράσματα της έρευνας διαβάζουμε:
«-Είναι λυπηρό, αλλά μόνο το 13% γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας και μόλις το 1% των νέων.

-Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων δεν αναγνωρίζει τις προοπτικές καριέρας που προσφέρει η ναυτιλία, παρά τις καλές οικονομικές απολαβές που προσφέρει, όπως υποστηρίζεται.

– Παρόλο που το 64% των πολιτών αξιολογεί ότι η Ελληνική εμπορική ναυτιλία θα αναπτυχθεί στο μέλλον, μόνο το 26% τη θεωρεί σημαντική πηγή εσόδων για την εθνική οικονομία.»

Προκλήσεις στην απασχόληση:
1.Η αντίληψη ότι είναι μέτρια ή δύσκολη η εύρεση εργασίας στη ναυτιλία αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

2. Παράλληλα, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη ότι τα μεγάλα ταξίδια και τα εξαντλητικά ωράρια/ πίεση εργασίας είναι αντικίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με τη ναυτιλία, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

Ενίσχυση εξωστρέφειας εταιρειών:
1. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των εταιρειών και η ενεργή προώθηση των οφελών της ναυτιλίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο, ιδίως μεταξύ των νέων.

2. 2.Το αίσθημα της ναυτοσύνης δεν είναι αναπτυγμένο στα Ελληνόπουλα, δύο στους τρείς Έλληνες δηλώνουν ότι δεν καλλιεργείται καθόλου.

Ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση:
Η ειδική ενημέρωση στα σχολεία και η βελτίωση των ναυτικών σχολών είναι κρίσιμες για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για καριέρα στη ναυτιλία..

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό θεωρείται και η βελτίωση εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνοψίζοντας, η επικέντρωση στην ενημέρωση για τα οφέλη και τις προοπτικές του κλάδου είναι απαραίτητη για την αλλαγή των αντιλήψεων.
Πηγή: newmoney.gr