Δεν έχουν τέλος τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ αντίπαλων επιχειρηματιών στις παραλίες, με «μοχλό πίεσης» της Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και την προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Το τελευταίο επεισόδιο καταγράφεται στη Σκόπελο, μετά από καταγγελία ατόμου με αναπηρία ότι εμποδίζεται η πρόσβαση από ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες μέρες, καθώς προκλήθηκαν δημοσιεύματα και εισαγγελική παρέμβαση για το εάν, «με τις ευλογίες της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Σκόπελο», έκλεισε «ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην παραλία Λιμνοναρίου» επειδή τοποθετήθηκαν από επιχείρηση εστίασης, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας φέρεται να έδωσε σε επιχείρηση στη Σκόπελο άδεια 307 τ.μ στα οποία συμπεριλαμβάνεται και δρόμος, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται ή να εμποδίζεται η διέλευση τροχοφόρων, η πρόσβαση ΑμεΑ, ασθενοφόρου αστυνομικών αυτοκινήτων, πυροσβεστικών οχημάτων κλπ.
Τι έδειξε η αυτοψία
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να διαπιστώσει την καταπάτηση δρόμου και αιγιαλού, όπως ανέφεραν οι καταγγελίες. Κλιμάκιο μετέβη ακτοπλοϊκώς στο νησί για να διαπιστώσει τι ισχύει.
Όπως αποκαλύπτεται όμως, ούτε «έκλεισε δρόμος», ούτε υπάρχει «δρόμος» καν όμως!
Αντιθέτως, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο newmomey.gr, αυτό που βρήκε η έρευνα στο Λιμνονάρι Σκοπέλου, ήταν δύο επιχειρηματίες (ξαδέρφια μεταξύ τους) να βρίσκονται σε μόνιμη και κλιμακούμενη διαμάχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση του πρώτου εξ’ αυτών βρίσκεται μπροστά στο δρόμο που βγάζει στην παραλία.
Του δεύτερου όμως, δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί στην επιχείρησή του! Έτσι, χρησιμοποιεί σαν δρόμο, τον αιγιαλό έμπροσθεν της πρώτης επιχείρησης (αλλά και ένα τμήμα ρέματος) προκειμένου να πηγαίνουν οι δικοί του πελάτες σε χώρο που έχει διαμορφώσει ως πάρκινγκ για… 130 αυτοκίνητα!
Ο πρώτος επιχειρηματίας αποφάσισε να αντιδράσει, επειδή περνάνε συνεχώς εκατοντάδες οχήματα μέσα από το αιγιαλό, μπροστά από την επιχείρησή του και δίπλα από τις ξαπλώστρες, για να φτάσουν ως την εγκατάσταση του διπλανού (ανταγωνιστή) επιχειρηματία. Χρησιμοποίησε τη νομοθεσία υπέρ του και, γνωρίζοντας ότι δεν υφίσταται νόμιμη οδός στο σημείο αυτό, αιτήθηκε από την Κτηματική κάποια επιπλέον τετραγωνικά του αιγιαλού, όπως προβλέπεται από το νόμο. Με βάση τις διατάξεις, εγκρίθηκε η παραχώρηση ώστε να αναπτύξει και άλλες ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Μηχανικοί της Κτηματικής που έφτασαν στο σημείο, ήλεγξαν τον ορθοφωτοχάρτη και διαπίστωσαν ότι ο παραχωρούμενος χώρος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την επιχείρηση, εντός αιγιαλού και χωρίς αυθαίρετες κατασκευές. Βεβαιώθηκαν επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε νόμιμος χαρακτηρισμένος «δρόμος» ούτε, έστω, Δημοτική η αγροτική οδός, ούτε υφίσταται τέτοιος στο Κτηματολόγιο, ούτε και προσκομίσθηκε οτιδήποτε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο από τον Δήμο Σκοπέλου.
Μονομαχία… στην καυτή άμμο
Μετά την επέκταση των ομπρελοκαθισμάτων όμως, αντέδρασε και ο δεύτερος επιχειρηματίας, επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις ξαπλώστρες και να φτάσουν τα οχήματα, ως τον χώρο της δικής του επιχείρησης. Υπέβαλε τότε καταγγελία/εξώδικο προς την Κτηματική, επικαλούμενος -μέσω του δικηγόρου του- ζήτημα υγείας (αναπνευστικά προβλήματα) και λόγους προσβασιμότητας οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα κλπ).
Η Κτηματική επιλήφθηκε άμεσα του θέματος, ενημερώνοντας σχετικά και την Εισαγγελία.
Οι αλληλοκατηγορίες όμως συνεχίστηκαν, όταν και ο πρώτος επιχειρηματίας επικαλέστηκε λόγους υγείας και ασφάλειας! Προέβαλε δηλαδή ότι, τυχόν διέλευση ΙΧ σε παράνομη διαμόρφωση στον αιγιαλό, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες αν τραυματιστεί πχ κάποιο παιδάκι που κάθεται στις δικές του ξαπλώστρες και προσπαθήσει να πάει στο κατάστημά του. Επίσης ισχυρίζεται ότι η σκόνη που σηκώνεται από τα ΙΧ ενοχλούν τους πελάτες του, αλλά επιβαρύνει τον ίδιο και συγγενείς του, οι οποίοι …πάσχουν από άσθμα.
Βλέποντας η Κτηματική Υπηρεσία ότι, στην πραγματικότητα, όλη ιστορία αποτελεί μια ιδιωτική αντιδικία στη οποία εργαλειοποιείται η Υπηρεσία κατά τις ορέξεις των αντιδίκων, από την Παρασκευή ήδη (δύο μέρες μετά το εξώδικο του δεύτερου επιχειρηματία) προχώρησε σε τροποποίηση του μισθωτηρίου του πρώτου, παραχωρώντας του μεν τα ίδια τετραγωνικά μέτρα αιγιαλού, αλλά σε σημείο έξω από την διαμορφωμένη -πλην παράνομη- διάνοιξη οδού, δηλώνοντας ρητά μάλιστα ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να υπάρχει πρόσβαση με αμάξι στη δεύτερη επιχείρηση, για τις εξής περιπτώσεις:
για το άτομο που έχει το πρόβλημα υγείας (1 πνεύμονας) και ζητά να διέρχεται από εκεί, ή για περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ αλλά, όμως, όχι για απλά ΙΧ επισκεπτών.
Μάλιστα, έκανε και σύσταση προς τον Δήμο Σκοπέλου, να σπεύσει να τοποθετήσει μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας με ειδική σήμανση η οποία να απαγορεύει τη διέλευση οχημάτων, για λόγους ασφαλείας των λουομένων. Επισημάνθηκε επίσης ότι στη χάραξη αιγιαλού της περιοχής, έχει χαραχθεί 15μετρη ζώνη παραλίας όπου, με ευθύνη του Δήμου, θα μπορούσε να γίνει ρυμοτομική απαλλοτρίωση ώστε να διανοιχθεί νόμιμη οδός, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
«Βασίλειο» αυθαιρεσίας
Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ, δεν προκύπτει πως η Κτηματική Υπηρεσία έκανε κάτι παράνομο, ούτε και ολιγώρησε στο αίτημα του «ΑΜΕΑ» πολίτη, όπως ανέφεραν οι καταγγελίες. Αντιθέτως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «για άλλη μια φορά δύο επιχειρηματίες προσπαθούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλο, με όπλα τις Υπηρεσίες, τη λάσπη και οτιδήποτε έχει ο καθένας τους στη διάθεσή του». Και τονίζουν πως «είναι απαράδεκτο να εκθέτουν υπαλλήλους επειδή κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όπως η αστυνομία δεν κατηγορείται όταν συλλαμβάνει έναν κλέφτη επειδή αυτή είναι η δουλειά της, δεν μπορούν παράνομοι να λένε ότι καταστρέφονται, όταν εφαρμόζεται ο νόμος».
Πηγή: newmoney.gr