asd
Αρχική Υγεία Τρέξιμο: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

Τρέξιμο: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το τρέξιμο και η προπόνηση αντοχής μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την κινητικότητα του ανδρικού σπέρματος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, με πιο γνωστά τα καρδιαγγειακά οφέλη για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Θα μπορούσε άραγε να παίξει ρόλο και στην γονιμότητα;

Ενώ υπήρξαν μέχρι σήμερα έρευνες που επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η έντονη άσκηση επηρεάζει τις γυναίκες αθλήτριες, οι συνέπειες στην ανδρική γονιμότητα παρέμεναν λιγότερο σαφείς. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine-Open, θέλησε, ως εκ τούτου, να εμβαθύνει. Ποια τα συμπεράσματα των επιστημόνων;

Ενισχύει ή βλάπτει το τρέξιμο την ανδρική γονιμότητα;

Η πρόσφατη μελέτη περιελάμβανε μια ανασκόπηση 13 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 280 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων δρομέων, ποδηλατών και τριαθλητών. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες παραμέτρους όπως η συγκέντρωση του σπέρματος, η κινητικότητά του (που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σύλληψη) και η μορφολογία του (το μέγεθος και το σχήμα του).

Τα ευρήματα στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί ήταν ανάμεικτα.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις μελέτες δεν βρήκαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στην ποιότητα του σπέρματος που να συνδέονται με την προπόνηση αντοχής. Πέντε μελέτες σημείωσαν αλλαγές, αλλά αυτές δεν ήταν αρκετά σημαντικές ώστε να επηρεάσουν τη συνολική γονιμότητα σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παράλληλα, μερικές από αυτές εξέθεσαν ορισμένους προβληματισμούς, ιδιαίτερα για τους ποδηλάτες και τους τριαθλητές. Οι εν λόγω αθλητές παρουσίασαν πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων με φυσιολογικό σχήμα και αύξηση στον κατακερματισμό του DNA.

Ο κατακερματισμός του DNA αναφέρεται στην ποσότητα βλάβης που παρατηρείται στο DNA του σπέρματος, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη γονιμότητα. Επομένως, κατά τα ευρήματα, η προπόνηση υψηλής έντασης ή μεγάλου όγκου ίσως εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, ειδικά για όσους ξεκινούν με οριακή ποιότητα σπέρματος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους δρομείς;

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τον μέσο δρομέα αντοχής, η επίδραση της άσκησης στην ποιότητα του σπέρματος είναι πιθανότατα ελάχιστη. Οι βασικοί παράγοντες γονιμότητας, όπως η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος, φάνηκε να παραμένουν εντός υγιών ορίων, ακόμη και για εκείνους που προπονούνται τακτικά.

Τυχόν επιπτώσεις είναι πιθανό να προκύψουν για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν ήδη ζητήματα γονιμότητας ή εκείνους που φτάνουν την προπόνησή τους σε ακραία επίπεδα.

Πρέπει τελικά να ανησυχείτε;

Συνοψίζοντας, ενώ το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος, σπάνια είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάσουν τη συνολική γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη, ειδικά εάν έχετε ήδη κάποιες ανησυχίες σε σχέση με αυτό το θέμα και κάνετε, όπως είπαμε, προπόνηση υψηλής έντασης ή μεγάλου όγκου.

*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω