Την ασυμφωνία μεταξύ της αίτησης τροποποίησης της Απόφασης Εγκρισης περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ» (ΑΓΕΤ) στο Βόλο και της υπ’ αριθμ. 1111/2023 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν πέντε Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πέτης Πέρκα.
Με τη νέα αίτηση τροποποίησης της υφιστάμενης ΑΕΠΟ, η ΑΓΕΤ ζητεί να της επιτραπεί να φέρνει για καύση μέχρι 5 πλοία κάθε μήνα (περίπου 25.000 τόνους RDF) στο λιμάνι της Αγριάς από άλλες χώρες, μέχρι 3.750 τόνους την εβδομάδα δεματοποιημένο RDF (καύσιμο απόβλητο) με 180 φορτηγά αυτοκίνητα και άγνωστη ποσότητα χύμα αποβλήτων (π.χ. αποξηραμένη λυματολάσπη, απόβλητα κλαδέματος), που θα περνούν μέσα από τον Βόλο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.
Σημειώνουν πως η υπ’ αριθμ. 1111/2023 Απόφαση του ΣτΕ, που έχει κάνει εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, έχει απαγορεύσει τη μεταφορά σκουπιδιών με πλοία δια θαλάσσης και την αύξηση του οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3, ενώ, παράλληλα θεωρεί ότι δεν επιτρέπεται η λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων μέσω τροποποίησης προηγούμενων, ενώ επιβάλλεται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
Ρωτούν αν η Διοίκηση θα λάβει υπόψη τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, ο σύλλογος Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και ο Σύλλογος για την Προστασία του Παγασητικού, καθώς και αν η ΑΓΕΤ οφείλει να προχωρήσει στην έκδοση νέας ΑΕΠΟ, δεδομένου ότι η αίτηση τροποποίησης της ΑΕΠΟ που έχει καταθέσει η ΑΓΕΤ αλλάξει ουσιωδώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς της.