Η κατάρρευση της ΔΕΥΑΜΒ στερεύει τις βρύσες των κατοικιών στον Βόλο

Του Στέλιου Λημνιού 

Το μακροχρόνιο έλλειμμα στα αποθέματα πόσιμου νερού απειλεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής στη ζώνη της Μεσογείου.
Η κατάσταση αυτή δεν εμφανίζεται αιφνίδια και απροειδοποίητα. Σε ανυδρες περιοχές όπως τα νησιά, έχουν ήδη εφαρμοσθεί διάφοροι τρόποι που την αντιμετωπίζουν .
Τεχνητοί ταμιευτήρες νερού και φράγματα αλλά και εκτεταμένες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού από την θάλασσα.
Στο Βόλο, κάποτε, η ΔΕΥΑΜΒ διέθετε επαρκή τεχνογνωσία και ισχυρά οικονομικά αποθέματα, ώστε θα ήταν σε θέση να προετοιμαστεί κατάλληλα για την νέα κατάσταση.
Όμως οι κακοί χειρισμοί στις απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ και η εμφάνιση και διόγκωση του οικονομικού της ελλείμματος, έχουν ως αποτέλεσμα :
1. Την απώλεια της τεχνικής και τεχνολογικής της αρτιότητας.
Απόδειξη στην παρατήρηση αυτή είναι η ανάθεση του σχεδίου ανάταξης (μετά τις θεομηνίες του 2923) στην ΔΕΥΑ της Αθήνας με την υπογραφή σχετικής σύμβασης
2.Καθημερινες βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης .
Απόδειξη οι καθημερινές ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.
3. Απαρχαιωμένο πλέγμα γεωτρήσεων για πόσιμο νερό.
Απόδειξη είναι η εγκατάσταση ενεργοβόρων μηχανισμών αφαλάτωσης σε πολλές γεωτρήσεις επειδή από την πολυετή υπεράντληση φέρνουν στο δίκτυο νερό υφάλμυρο.
4. Το προσφερόμενο νερό είναι κακής ποιότητας σε ότι αφορά την ολική σκληρότητα ,τη γεύση και την χρήση του στο μαγείρεμα της τροφής αλλά και στην ικανότητα του ως διαλύτης σε ανάγκες οικιακής καθαριότητας.
5. Την απουσία ενός κοινόχρηστου,δημοσίου δικτύου παροχής πόσιμου, πηγαίου νερού, κατά μήκος των χειμμαρων της πόλης ,όπως έχει από καιρό ζητήσει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και οι Ενεργοί Πολίτες.
6. Την πανάκριβη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ.
7. Τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ,τα οποία με εξώδικο που έστειλε τον Αύγουστο 2023 είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια € !!!
8. Πολλές γεωτρήσεις άρδευσης σε περιφερειακές ενότητες είναι ήδη εξαντλημένες. Μετά από όσα ανέφερα και τα οποία γνωρίζαμε,ήρθε και η δημόσια παραδοχή ότι πλέον οι ανάγκες πόσιμου νερού είναι οριακά ίσες με την παραγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες, όταν θα στερέψει το πηγαίο νερό από το Πήλιο, οι βρύσες στα σπίτια των βολιωτων θα έχουν μειωμένη ποσότητα και κακή ποιότητα νερού .
Η παρούσα δημοτική αρχή επί δέκα χρόνια αδιαφόρησε για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΜΒ.
Δεν εκτίμησε σωστά τις ανάγκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Δεν δημιούργησε ούτε ένα τεχνητό έργο αποταμίευσης πηγαίου νερού.
Παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν στο παρελθόν μεγάλα ποσά για σχετικες έρευνες σε Μακρυνίτσα αλλά και κατατέθηκαν προτάσεις για Λοζινικο, άνω του Κραυσιδωνα κλπ.
Δεν διδάχτηκε από την κατασκευή του φράγματος Παναγιωτικο που υδροδοτει επαρκώς το νότιο Πήλιο.
Δεν παρέλαβε τις γεωτρήσεις που ετοίμασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή του ταμιευτήρα Κάρλας.
Σήμερα ειναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τραγική εξέλιξη που προδιαγράφεται.
Η άρνηση της δημοτικής αρχής Μπεου να πληροφορήσει με διαφάνεια τις αντιπολιτεύσεις σε όσα αιτήματα κατέθεσαν για τα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ,είναι πιθανό να μην εκπορεύεται από περιφρόνηση προς τις θεσμικές λειτουργίες, αλλά να σκοπεύει στην απόκρυψη ευθυνών που αφορούν την διαχείριση της κοινωφελούς επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.