Crash test για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη – Με αλλαγές αρχίζει το νέο δικαστικό έτος

Δικαστικό Μέγαρο Βόλου / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη από το… τέλος στον χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, ήρθε η ώρα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν το εξάμηνο που πέρασε, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Ο χρόνος έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων στη χώρα μας είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες, γεγονός που δεν δυσκολεύει μόνο τους πολίτες αλλά και την οικονομία, αφού αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Σήμερα, για την έκδοση μίας τελεσίδικης απόφασης απαιτούνται 1.452 ημέρες, με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκουν οι μέρες να μειωθούν στο μισό, φθάνοντας τις 637. Είναι ο στόχος εφικτός; Θα φανεί μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τα οποία θα “τρέξουν” από τον Σεπτέμβριο, και σε συνδυασμό με την βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα πνοή στους ρυθμούς της Θέμιδας.

Πλέγμα μέτρων
Το βασικό θεσμικό εργαλείο με το οποίο θα επιχειρηθούν οι αλλαγές είναι ο νέος δικαστικός χάρτης τον οποίο αποκτά για πρώτη φορά η χώρα. Ο πρώτος βαθμός δικαιοσύνης ενοποιείται, με την συγχώνευση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Στόχος η ύπαρξη δικαστηρίων με σωστή κατανομή δικαστών και υποθέσεων αναλογικά με τον πληθυσμό και ο εξορθολογισμός της δικαστικής ύλης. 1000 νέοι ειρηνοδίκες αναμένεται να πλαισιώσουν τα Πρωτοδικεία, να αναλάβουν υποθέσεις όχι με μόνο κριτήριο το ύψος της διαφοράς, ενώ την ίδια ώρα περισσότερες από 40.000 υποθέσεις, διεκπεραιωτικού κυρίως αντικειμένου, θα δοθούν στους δικηγόρους, ώστε να αποφορτιστεί ο δικαστικός κλάδος.

Ένα ακόμη βήμα για την αποσυμφόρηση της ύλης από τα χέρια των δικαστών, οι υποθέσεις που χειρίζονταν σχετικά με τις προμήθειες των δικαστηρίων, οι οποίες τώρα θα περάσουν στο ΤΑΧΔΙΚ.

Δικαστική αστυνομία και “βοηθοί” δικαστών
Καθήκοντα αναλαμβάνουν από τον Σεπτέμβριο και οι πρώτοι 500 δικαστικοί αστυνομικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα φύλαξης και επίδοσης δικογράφων, έργο που μέχρι σήμερα εκτελούσαν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Επόμενο βήμα η σταδιακή αποδέσμευση 2.000 αστυνομικών, οι οποίοι μέχρι σήμερα επέδιδαν δικόγραφα και η επιστροφή τους στους δρόμους. Με νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη βουλή μετά τον Σεπτέμβριο, θα προβλέπεται ακόμη συνδρομή σε δικαστές και εισαγγελείς από πολιτικό προσωπικό και ειδικούς εμπειρογνώμονες ώστε οι δικογραφίες να έρχονται γρηγορότερα σε πέρας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από την μία πλευρά τους πιο βραδείς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης και από την άλλη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δικαστών ανά 100.000 κατοίκους, όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταδεικνύει ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί διαχρονικά δεν ήταν ούτε ολιστικά ούτε μακρόπνοα. Μένει να φανεί εάν οι νέες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αποτελέσματα, βοηθώντας τόσο τους πολίτες όσο και την ανάπτυξη.

thetoc.gr